Interaktivni dodatki:






Datum: 9. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

5 zdravilnih nasvetov iz hmelja

Hmelj ni samo pivo in alkoholne pijače. Hmelj ima celo vrsto zdravilnih lastnosti, ki jih uporablja tudi tradicionalna medicina.

Hmelj je zagotovo rastlina, ki jo premalo poznamo oziroma ji delamo krivico, ker mislimo, da je dober samo za pivo. Botanično spada hmelj med plezalke trajnice in ima rad veliko sonca. Za zdravljenje se uporabljajo posušeni cvetovi, storžki pa zrastejo le na ženskih rastlinah. Pri nas ga je največ v Savinjski dolini, kjer za potrebe hmeljarstva uporabljajo gojene rastline, raste pa tudi kot samonikla rastlina v naravi in ima okus podoben divjim špargljem.

1. Hmelj pomirja


Vzemite kozarec vode in približno 10 gramov hmelja. Vse skupaj kuhajte na močnem ognju približno 20 minut. Nato mešanico, podobno hmeljni juhi, odstavite in počakajte, da se ohladi. Pijte četrt skodelice 3- do 4-krat na dan.

2. Hmelj je dober proti nespečnosti


Če gornjo juho iz hmelja pijete pred spanjem, boste skoraj zagotovo imeli trdnejši spanec. Pol skodelice je dovolj, da boste bolj mirno spali.

Obstaja še ena metoda preganjanja nespečnosti in sicer tako, da hmelj položite v blazino. V ljudski medicini so hmelj pogosto uporabljali kot kadilo. Pogosto že skodelica hmelja v prostoru s svojo aromo sprošča in pomirja. hmelj je dober pri vseh oblikah nemira, občutka strahu, nervozi in razdražljivosti.

3. Hmelj proti izpadanju las in prhljaju


Hmelja juha je zelo dobro vpliva na lasne korenine. Najbolje je, da vzamete liter vode in 500 gramov hmelja. Vse skupaj naj na močnem ognju vre približno 30 minut, nato pustite stati vsaj eno uro (lahko tudi več), nato pa s to juho lasišče temeljito sperite. Metoda s hmeljem velja za eno najbolj učinkovitih zdravil proti izpadanju las.

Če lasišče izpirate vsaj 2 tedna 3-krat na teden, se boste mimogrede znebili tudi prhljaja.

4. Hmelj proti srbečici, izpuščajem in pikom žuželk


Da bi se znebili srbečih kožnih izpuščajev, oteklin zaradi čebeljih pikov, ekcemov in drugih nadlog, uporabljajte vroče obkladke. Skuhajte hmeljno juho (hmelj kuhajte v vodi vsaj 30 minut), vanjo namočite bombažno krpo in tak obkladek vroč, kolikor je le mogoče, pritiskate na obolelo mesto vsaj 30 minut.

5. Hmelj proti raku

Dr. Arieh Warshel je leta 2013 dobil Nobelovo nagrado za kemijo za metodo iskanja zdravil s pomočjo računalniške simulacije. po njegovi metodi na Kemijskem inštitutu v Ljubljani iščejo zdravilo proti raku, ki bi ga lahko sestavili iz naravnih ekstraktov. Doslej so v raziskave vključili maline, grozdje, kurkumo in hmelj. Verjamejo namreč, da če omenjene sestavine zmešamo v pravih razmerjih, dobimo zdravilo, ki ga več desetletij išče cel svet. Slovenski raziskovalci verjamejo, da je lahko prav hmelj najučinkovitejši naravni lovilec karcinogenih procesov.

Za konec pa še en urbani mit, da pivo redi. Najbolj znana pijača iz hmelja ima v 2 dcl 368 J (88 kalorij). Za primerjavo: ista količina pomarančnega soka ima 401 J (96 kalorij), sadni jogurt 837 J (200 kalorij), penina 711 J (170 kalorij), rezina polnozrnatega kruha ima 808 J (193 kalorij), belo ali rdeče vino 648 J (155 kalorij) ... Problem piva ni v tem, da bi redil, pač pa, da ga preveč popijemo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hmelj
 
rak
 
nespečnost
 
lasje
 
pivo
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani