Interaktivni dodatki:






Datum: 23. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

7 zdravih živil, ki so v prevelikih količinah lahko škodljive

Pretiravanje v nobenem primeru ni koristno - Tudi če jeste zdrave stvari lahko dosežete ravno nasproten učinek - preverite, katera živila so to

Špinača
Špinača je bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Koristna je za vrsto bolezni. Žal pa poleg koristnih stvari vsebuje tudi veliko oksalatov, ki spodbujajo nastanek ledvičnih kamnov. Če ste nagnjeni k temu, pretiravanje s špinačo ni dobro.

Pomaranče in paradižnik
Če jeste veliko pomaranč in veliko paradižnika, to lahko povzroči gastroezogagealni refluks, želodčne motnje, bolečine v grlu, zgago in celo bruhanje. Optimalna količina je 2 do 4 pomaranče na dan in prav toliko tudi paradižnika.

Tuna iz konzerve
Tuna vsebuje velike količine živega srebra. Če bi pretiravali s tuno, se lahko pojavijo težave s ščitnico, pride do pešanje vida, motnje sluha, nastanejo težave z ravnotežjem in koordinacijo, v skrajni fazi pa tudi oslabelost mišic. Količina, ki ni škodljiva, sta dve konzervi na teden.

Soja
Soja ugodno vpliva na znižanje slabega holesterola, poleg tega pa uravnava krvni pritisk. Slaba stran soje pa je, da zavira vpojnost železa, kar povzroči slabokrvnost. Priporočljivo je, da na dan ne pojeste več kot 200 gramov soje, problem pa je, ker se soja uporablja v hrenovkah, sladicah, celo žvečilnih in se ji je težko izogniti.

Indijski oreščki
Gre za izredno bogat prigrizek z veliko beljakovinami, vlakninami, esencialnimi maščobnimi kislinami, selenom. Znižuje holesterol in krvni tlak. Žal pa preveč selena povzroča izpadanje las, lomljive nohte, dermatitis, nevrološke težave ... Priporočljivo je pojesti do 10 oreščkov na dan.

Voda
Hidratacija je ključ do dobrega zdravja, vendar prekomerno pitje lahko povzroči tudi zastrupitev z vodo. Preveč vode v telesu raztaplja natrij, nizka raven natrija pa povzroča motnje v delovanju možganov. In kako veste, če pijete preveč vode? Vaš urin je blede, vodene barve.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani