Interaktivni dodatki:






Datum: 19. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Po barvi rumenjaka lahko ugotovite zdravje kokoši

Barva rumenjaka razkriva veliko več, kot si mislite, poleg tega pa večina jajc ni idealnih.

Večina kokoši nikdar v življenju ne vidi sonca. 24 ur na dan so zaprte v kokošnjakih in temu primerno je tudi njihovo zdravje, kar se vidi po barvi rumenjaka. Na gornji sliki je v sredini (bledo rumena barva) rumenjak v trgovini kupljene jajca in kaže na ne najbolj zdravo prehrano kokoši.

Rumenjak skrajno desno je iz jajca, ki ga je znesla kokoš, ki se lahko giblje tudi po odprtem in ima kvalitetnejšo hrano.

Zmagovalec je seveda rumenjak skrajno levo, ki je močno oranžne barve, vse to pa zaradi močnega pigmenta, več vitaminov A, D in E, več beta-karotena in omega-3 maščobnih kislin. To jajce je znesla kokoš, ki se prosto giblje in, ki ima pestro in raznoliko hrano, ki vsebuje tudi veliko zelenjave.

Raziskave sicer kažejo, da je vsebina jajca pri vseh kokoših enaka, a že na prvi pogled je jasno, da zdrave kokoši nosijo zdrava jajca. Dr. Hilary Shallo Thesmar, direktorica Zavoda za varnost in hranljivost jajc v ZDA, je nedavno dejala, da rumenjak ni pokazatelj hranljivosti jajc, njegova barva pa ne vpliva na količino osnovnih hranljivih vrednosti, zlasti holesterola. Shallova še pojasnjuje, da se vitamini iz hrane, ki jo kokoš zaužije, ne prenaša na rumenjake, razlika v barvi pa nastane izključno zaradi pigmenta hrane, ki jo kokoši uživajo.

Ali se rumenjaki razlikujejo zgolj po nutricistično ničvrednem pigmentu, presodite sami.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani