Interaktivni dodatki:






Datum: 29. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Koliko sira je še zdravo pojesti na dan?

Siri imajo veliko vitamina A in B12, veliko kalcija in drugih hranljivih snovi. A pretiravanje lahko škoduje!

Na splošno velja, da je sir zdravo jesti 2- do 3-krat na teden, pa še to v majhnih porcijah poleg sendvičev, enolončnic ali testenin. A siri imajo tudi svojo temno stran.

Glavna prednost sira je namreč kalcij (v 100 gramih sira ga je 400 do 800 mg), ki je v prevelikih količinah lahko škodljiv. Povzroči lahko zamaščenost žil, še večji problem pa so obloge na kosteh.

Druga pomanjkljivost je visoka vsebnost holesterola. V 100 gramih sira je 70 do 90 mg, priporočena dnevna količina pa je 300 mg. Tisti, ki imajo težave s povišanim holesterolom in aterosklerozo, pa se morajo ustaviti že pri 200 mg, kar je še posebej težko, ker holesterol najdemo v mleku, smetani, mesu, maslu (več o holesterolu si lahko preberete v Napovejte vojno holesterolu).

V sirih je veliko tudi natrija. 100 gramih sira ga je med 850 in 1100 mg, dnevni odmerek pa naj ne bi bil večji od 3000 mg. Problem natrija je, ker je v praktično vseh živilih. Preveč natrija nevarno zvišuje pritisk.

Kalorije so še ena nadloga. 100 gramov sira jih ima med 215 in 380, kar pomeni, da so siri tudi močno redilni.

Koliko sira je zdravo?

Tako kot pri vsaki stvari je tudi pretiravanje s siri lahko škodljivo. Če na teden pojeste več kot 100 gramov sira, bi bilo dobro, da malo preverite vaš jedilnik. Za začetek bo pomagalo, če se pozanimate o nutricističnih podatkih sira, ki ga največ pojeste.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani