Interaktivni dodatki:


(Erguvanim.net)



Datum: 25. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

Ali kompleks vitaminov B res redi?

Dejstvo je, da pomanjkanje vitaminov, zmanjšuje apetit, preveč vitaminov pa ga vrača. Ali to pomeni, da vitamini res redijo?

Ko govorimo o vitaminih B, nikdar ne govorimo o skupini, pač pa o kompleksu. Razlog za to se skriva v lastnostih posameznih vitaminov iz B-kompleksa. B vitamini so res kompleksni, poleg tega pa so tudi močno odvisni drug od drugega.

Znanstveno je dokazano, da vitamin B1 vrača apetit v meje normale. Problem pri tem je, ker smo ljudje to mejo z nepravilnim načinom prehranjevanja dvignili više, kot bi bilo potrebno. Poleg tega kombinacija vitaminov B2, B5 in B12 vzdržuje nivo apetita, kar je dobro vedeti predvsem takrat, ko pijete multivitaminske sokove, ali jemljete vitaminske tablete. Ti preparati so namenjeni po okrevanju po bolezni, ali operaciji, nikakor pa ne zdravim ljudem. Dejstvo je, da preveč vitaminov redi, premalo pa je škodljivo za zdravje (prvi znaki pomanjkanja se vidijo na lomljivih in razcepljenih laseh in nohtih).

Dobro je poznati tudi kemijska imena vitaminov B:

  • B1 je Tiamin (potrebna dnevna količina je 1,1 mg)
  • B2 je riboflavin (1,1 mg)
  • B3 je niacin (14,0 mg)
  • B5 je pantotenska kislina (5,0 mg)
  • B6 je pindoksin (1,3 mg)
  • B7 je biotin (včasih najdete tudi ime vitamin H - 0,03 mg)
  • B9 je folna kislina (0,4 mg)
  • B12 je kobalamin (0,0024 mg)
Vse vitamine iz B kompleksa najdemo tudi v rastlinah, razen B12, ki ga je največ v morskih sadežih in v nobeni rastlini (to je še zlasti pomembno za vegetarijance). Problem mutivitaminskih dodatkov je, da njihov kompleks vitaminov ni uravnotežen s priporočeno dnevno količino posameznih vitaminov. Veliko multivitaminskih tablet sploh nima vitaminov B7 in B9, vitamini od 1 do 3 pa so predozirani. Na žalost so to prav tisti vitamini, ki "uravnavajo" apetit. Dobro je vedeti tudi, zakaj je vitamin B12 zelo pogost v kozmetiki? Ohranja mladosten videz, napeto kožo, zdrave lase, svetle oči. Nenavadno je še to, da imajo šamponi in drugi preparati za nego las, ki so obogateni z vitamini B, najbolj celovito vitaminsko sliko, a kaj, ko šamponi vendarle niso za jest, ker vsebujejo veliko drugih snovi, ki so pa zdravju škodljive.

Za konec pa še vprašanje, ali ostali vitamini tudi vplivajo na apetit? Da, vendar v precej manjši meri, kot B-kompleks.

Od preveč vitamina C se ni še nihče zredil.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani