Interaktivni dodatki:


(Huffpost.com)



Datum: 20. FEB 22 - ZANIMIVOSTI

9 metod za znižanje pritiska

Skoraj tretjina Zemljanov ima povišan krvni pritisk, kar je posledica neuravnotežene prehrane in stresa. Kako zdraviti pritisk?

Nedavna raziskava na Harvardu v ZDA je pokazala, da ima 15 % Američanov močno povečan pritisk. Problem tega je, da to ne boli, ni vidnih simptomov, pa vendar je pritisk glavni razlog za kapi, odpovedi ledvic. Da je problem še večji, 28 % Američanov sploh ne ve, da ima povišan pritisk.

Če mislite, da je stanje v Evropi kaj drugačno, se motite. Po številu srčnih napadov je Evropa celo pred ZDA!

Kako torej zdraviti visok krvni pritisk? Poleg farmacevtskih pripomočkov k sreči obstajajo tudi naravne metode, ki so dokazano bolj učinkovite.

1. Sprehod
Pol ure zelo počasnega sprehoda zniža pritisk za 8 mmHg. Če to počnete vsak dan, pri tem pa postopno povečujete tempo, lahko v nekaj tednih povsem obvladate težave s pritiskom. Če si boste vsako jutro na tešče merili pritisk in beležili telesno aktivnost, boste hitro odkrili, kako gibanje vpliva na vaše zdravje. Paziti morate le, da ne pretiravate, ker srce ne mara preobremenitev.

2. Dihanje
Zakaj je dihanje zelo pomembno za vaše zdravje, si lahko preberite v prispevku Znate kontrolirati svoje dihanje in zakaj bi to morali znati. Za pritisk pomaga 5 minut globokega dihanja pred spanjem. Če dihalne vaje kombinirate še z jogo, bo učinek še boljši.

3. Kalij
Na University Feinberg School of Medical v ZDA so odkrili povezavo med kalijem in visokim pritiskom. Dnevno bi morali pojesti med 2000 in 4000 mg kalija na dan, največ pa ga najdemo v sladkem krompirju, kuhanemu paradižniku, pomarančnem soku, fižolu, grahu, melonah, suhem sadju (zlasti v slivah in rozinah) ter seveda v bananah.

4. Sol
Na dan ne bi smeli pojesti več kot pol čajne žličke soli, ki vsebuje 1200 mg natrija. Problem je, ker sodoben človek poje tudi do 10-krat več. Industrijsko pripravljena hrana je tako močno predozirana z natrijem, da je to že skoraj tak problem, kot sladkorna. Sol je, poleg premalo gibanja, največji krivec za povišan pritisk. In kako zmanjšati potrebo po soli? Najenostavneje to naredimo z zelišči. Čim več limone in čim več doma narejenih mešanic zelišč. Ljudje vendarle iščemo močnejše okuse.

5. Temna čokolada
Ljudje, ki vsak dan pojedo vsaj 10 gramov temne čokolade z vsaj 70 % kakava, so v raziskavi narejeni na univerzi v Harvardu imeli v povprečju za 18 % nižji pritisk. V praksi to pomeni, da je bil njihov namerjen pritisk nižji tudi za 30 mmHg.

6. Prehranski dodatki
Tudi nekateri prehranski dodatki ugodno vplivajo na povišan pritisk. Najbolj učinkovit je koencim Q10, ki zniža pritisk tudi za 17 mmHg. Q10 je antioksidant, ki širi žile in telesu dane energijo. priporočena dnevna doza je 60 do 100 mg, a se o rednem jemanju o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

7. Alkohol
Več študij je pokazalo, da kozarec (1 dcl) vina pri ženskah in do 2 kozarca pri moških zdravju koristi. Vse, kar je več, je škodljivo. Že samo alkohol enega piva vpliva na visok pritisk. Poleg ožilja, alkohol slabo vpliva tudi na vaše srce. Zato nikdar ne bi smeli prekoračiti priporočene dnevne količine.

8. Kofein
Na Duke University Medical Center so ugotovili, da skodelica kave dvigne pritisk za 4 mmHg. Krivec za to pa v resnici ni kava, pač pa kofein. veliko bolje bo, če se navadite piti brezkofeinsko kavo. Pa tudi na energijske pijače najbolje, da kar pozabite.

9. Delajte manj
Raziskave kažejo, da ima polovica tistih, ki delajo več kot 41 ur na teden, močno povišan pritisk. Če gre verjeti statistikam, bi morali ljudje delati med 32 in 36 ur na teden. Vse, kar je več, je že škodljivo za zdravje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani