Interaktivni dodatki:






Datum: 29. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

V kateri hrani je skrite največ soli?

Dejstvo je, da smo ljudje nagnjeni k pretiravanju, kar še posebej velja za sol in slane jedi. Sol lahko resno poškoduje razvoj mišic in živčevja.

Človek na dan potrebuje 2 mg natrija. Ena čajna žlička soli je dovolj, čeprav telo potrebuje le petino tega! Problem pa nastane, ko z drugimi okusi želimo prekriti prisotnost soli. Na ta način količina zaužite soli tudi do 10-krat preseže dovoljene vrednosti. Vendar pa tudi to ni dovolj. Ljudje smo tako razvajeni, da nam blago začinjene jedi niso všeč. Želimo močne in izrazite okuse, zato posegamo po jedeh, ki so med drugim predozirane s soljo.

Preveč soli povzroča poškodbe pri razvoju in regeneraciji mišic. Preveč soli škoduje živčevju, vas dela nervozne, še poudari stres, utrujenost ... Preveč soli močno vpliva na delovanje notranjih organov (Zaradi preveč soli umre 1,65 milijona ljudi na leto). Sol je potrebna, a hkrati uničujoča začimba.

Ali veste, kje je največ soli?

  • Zamrznjena živila vsebujejo ogromno soli, če želijo ohraniti delček prvotnega okusa. Hladilniki in zamrzovalniki namreč močno zmanjšajo okus. Ali ste vedeli, da 100 gramov pice za pripravo v mikrovalovni pečici, vsebuje skoraj 800 mg soli?

  • Žita imajo veliko hranljivih snovi, zal pa tudi 250 mg soli. Na prvi pogled ni videti veliko, a ko razmislite, kje vse se žito pojavlja (tudi v žvečilnih gumijih), je seštevek čez dan lahko zelo obremenjujoč.

  • Zelenjavni sokovi so zdravi, a prav tako polni soli. Če pa govorimo o kupljenih zelenjavnih sokovih (denimo paradižnikov sok), pa lahko količina soli v 1 dcl preseže 500 mg.

  • Klobase so znane po velikih količinah soli. Sicer se stanje v zadnjem času izboljšuje, a mesni izdelki so prave kemične bombe, ker poleg nadležne soli vsebujejo še veliko emulgatorjev, pospeševalcev, ojačevalcev in konzervansov. Drugače bi mesni izdelki težko ostali dalj časa užitni. Zapomnite si, da je v samo eni rezini suhe klobase lahko tudi po 180 mg soli. Pri klobasah si zelo pozorno preberite etiketo in deklaracijo s sestavinami.

  • Juhe iz vrečk imajo toliko soli, kot kak mali rudnik. V 1 dcl takšne juhe je v povprečju 744 mg soli. Preveč, veliko preveč!

  • Ribe ostanejo dlje časa sveže, če jih nasolimo. Solijo jih ribiči, solijo prevozniki in solijo trgovci, na koncu pa ščepec soli dodate tudi sami. 100 gramov rib lahko potem, ko pride na vašo mizo, vsebuje tudi več kot 1024 mg soli.

  • Kupljene omake in kečap veljajo za bolj slana živila iz našega vsakdana (vrednost se pri skoraj vseh gibljejo med 1000 in 1500 mg). Edina sreča pri tem je, da kečapa ne jemo v velikih količinah. Vsaj večina ne.

  • Slani prigrizki že z imenom izdajajo, kaj lahko pričakujete. V 100 gramih poceni čipsa je lahko tudi do 2300 mg soli. Tudi če jeste arašide, pistacije, lešnike, ali kakšne druge zdrave plodove, se lahko količina soli dvigne do 3300 mg. Slani prigrizki v nobenem primeru niso zdravi. In še redijo!

  • Sir. Ali ste vedeli, da 30 gramov najslavnejšega angleškega sira čedar vsebuje več soli, kot 100 gramska vrečka čipsa? Velike količine soli najdemo tudi v parmezanu in vrsti drugih sirov. V sirih je celo več soli, kot v morski vodi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani