Interaktivni dodatki:


(Preachersinstitute.com)



Datum: 16. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj narediti, če jed preveč solite?

Vsakemu se je že kdaj zgodilo, da je kakšno jed preveč solil. Ponujamo vam nekaj rešitev.

Vsi poznamo primere, ko med kuhanjem poskušate jed, ki se vam ne zdi preveč slana, ko pa jo postavite na krožnik, pa ugotovite, da ste pretiravali. Na žalost so jedi, kjer ni mogoče popraviti napake, so pa jedi, kjer učinek soli lahko zmanjšate, če ne celo nevtralizirate.

  • Če preveč solite solato, ali kakšno drugo zelenjavo, jo enostavno sperite pod tekočo vodo. Tako se lahko slanega okusa skoraj popolnoma znebite.

  • Če preveč solite juho, obaro, ali kakšno omako, odlijte del tekočine in jo nadomestite s čisto vodo. Tem jedem lahko dodate tudi malo sladkorja, ali pa olupite krompir in ga razrezanega na kocke dodate jedi. Krompir bo nase vezal velik del soli.

  • Univerzalni nevtralizatorji soli so tudi peteršilj, jajce, sladkor in kisla smetana. Če lahko jedem dodate kaj od tega, se boste skoraj zagotovo povsem znebili slanega okusa.

  • Nekatere jedi lahko nevtralizirate tudi s sodo bikarbono, drobtinami, ali jogurtom, ki je še posebej dobrodošel dodatek pri enolončnicah. Dodajte ga tudi, če niste preveč solili.

  • Zelo dober nevtralizator je tudi limonin sok, ki med kuhanjem izpari, okus soli pa bistveno zmanjša.

Sicer pa si zapomnite, da vsako pretiravanje s soljo škodi zdravju (Zaradi preveč soli umre 1,65 milijona ljudi na leto), poleg tega pa smo o preveč slanih in preveč sladkih jedeh tudi že pisali (Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani