Interaktivni dodatki:


(Ottawacitizen.com)



Datum: 10. FEB 24 - ZANIMIVOSTI

Super zdrava skrivnost z grškim jogurtom

Kako lahko sami naredite grški jogurt, z neka dodatki pa poskrbite za zdrav obrok

Jogurt nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, vitaminov B6 in B12 ... Prvi zapisi o uporabi jogurta so stari že več kot 4500 let, v ljudski medicini pa so ga pogosto uporabljali kot zdravilo. Šele v 20. stoletju so naredili prve raziskave in tudi znanstveno potrdili zdravilne učinke mlečnokislinske bakterije.

Danes vemo, da jogurt pozitivno vpliva na prebavni trakt, znižuje holesterol, ker vsebuje veliko več beljakovin, kot mleko, je priporočljiv za starejše in vse s krhkimi kostmi.

Kako narediti grški jogurt

Eden od produktov iz mleka je tudi grški jogurt, ki je bolj gost, masten, kremast in izrazitejšega okusa, kot običajen jogurt. Lahko ga kupite, še bolje pa je, če si ga naredite sami. Potrebujete namreč običajen jogurt, ki ga položite na suho kuhinjsko krpo, to pa postavite v skledo, da lahko iz krpe odteka tekočina. Jogurt za nekaj ur postavite v hladilnik (lahko tudi čez noč). To kar ostane je grški jogurt.

Jogurt + dodatki = zdravilo

Med najbolj zdrave kombinacije z jogurtom gotovo sodi smoothie s cimetom in medom. Ta kombinacija poudari zdravilne učinke vseh treh sestavin (preverite, za kaj je dober cimet in na kaj morate paziti: Ste vedeli, da obstaja škodljiv in zdrav cimet).

Sestavine za napitek za eno osebo:

  • 1 dcl grškega jogurta
  • 1 žlica medu
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 skodelice mleka
Priprava:

Pomembno je, da sta jogurt in mleko hladna. Najbolje, če ju imate pred pripravo v hladilniku. Vse skupaj dobro premešajte (cimet dodajte zadnji), lahko pa v smoothie dodate tudi mlete orehe, ali lanena semena.

Taka kombinacija zdravih sestavin nima več kot 502 J (120 kalorij) in je lahko odličen nadomestek za zajtrk.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani