Interaktivni dodatki:


(Medicaldaily.com)



Datum: 25. APR 23 - ZANIMIVOSTI

Kaj je bolj zdravo: oranže ali sok iz oranž?

Se vam zdi, da poznate odgovor? Berite naprej, pa boste videli, da stvar ni tako preprosta ...

Dejstvo je, da v obliki soka z lahkoto "popijemo" tri, tudi štiri oranže, ki bi jih kot sveže sadje le s težavo. Prav zaradi tega nam sokovi dajo več vitamina C in ostalih pomembnih snovi.

A stvar se je zapletla, ko je nedavno ameriška Akademija znanosti (NAS) objavila podatek, da so v 64 % sokov iz oranž našli arzen. Podrobnejša analiza je pokazala, da velika večina proizvajalcev uporablja sadne ekstrakte iz držav, kjer uporaba pesticidov ni prepovedana. Največ težav imajo s tem na Kitajskem, njihovi ekstrakti pa so tudi najpogostejši.

Poleg visoke stopnje arzena so našli še visoke koncentracije svinca in to ne samo v sokovih oranž, pač pa tudi jabolk in grozdja. Dejstvo je, da z nakupom sokov, četudi so 100 % naravni, tvegate.

Kaj pa sveže stisnjen sok?

Vsekakor je tak sok boljši od kupljenega že zato, ker veste, kaj pijete. Po drugi strani pa lahko tak sok povzroči dvig sladkorja v krvi, za kratek čas lahko pride celo do preobremenjenosti z vitaminom C (preberite kakšne so lahko posledice preveč vitaminov: Nam lahko preveč vitaminov škodi). Doma stisnjeni sokovi izboljšujejo absorpcijo telesa, kar pomeni, da je tak sok priporočljivo popiti pred obrokom.

Kaj pa sveže oranže?

Poskusite pojesti 4 oranže naenkrat, pa boste videli, da ni tako enostavno. Vpliv vitamina C na telo bo bistveno manj obremenjujoč, ker količina vitaminov in sladkorja v telesu ne bo tako naglo poskočila. Poleg tega s svežimi oranžami pojeste še veliko vlaknin, kar izboljšuje prebavo. Največ hranljivih snovi pa je seveda v lupini, še posebej v tistem belem mesu med lupino in sočno sredico. A tu spet trčimo ob isti problem, kot je pri koncentratih iz uvoda.

Ali veste v čem se razlikujejo bio oranže od navadnih?

V ničemer!

Edina razlika je v tem, da ima uvoznik poleg bio oranž deklaracijo s podatki s katerimi pesticidi je bilo sadje škropljeno. In če na tem seznamu ni prepovedanih substanc, dobijo naziv bio. Bio oranže še ne zagotavljajo, da niso bili uporabljeni pesticidi.

Kaj je torej bolj zdravo?

Vsekakor sok, ki pa ga ne smete narediti z ožemalnikom, pač pa z mikserjem v katerega daste oranže s čim več belimi delčki lupin. Če kozarec soka popijete pred obrokom, bo zaradi izboljšane absorpcije tudi ostala hrana slastnejša.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani