Interaktivni dodatki:


(QZ.com)



Datum: 15. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste, katere bolezni lahko dobite z javnim prevozom?

Samo en potnik v avtobusu lahko okuži vse ostale, seznam bolezni pa sploh ni tako nedolžen.

Pozimi smo najbolj izpostavljeni različnim obolenjem, največ nevarnosti pa preži na nas v javnem prometu. Pa ne zato, ker bi bil javni promet tako nevaren, pač pa zato, ker so mnogi ljudje neodgovorni in kljub bolezni trosijo naokrog bacile. Idej o tem, kako kužnim preprečiti vstop v avtobuse in vlake, je kar nekaj, a nobena ni dovolj učinkovita.

Zavedati se moramo, da s kašljanjem trosimo viruse v radiju 2 metra vstran od sebe, aerosoli pa ostanejo v zraku še 30 do 40 minut. S tem, ko se ljudje premikajo vzdolž avtobusa, nastaja prepih ob odpiranju vrat, se zrak še bolj meša, zato lahko en sam kašelj v nekaj minutah okuži cel avtobus.

Med najpogostejšimi boleznimi, ki se prenašajo kapljično so: gripa, seneni nahod, kašelj, pljučnica, rdečke, norice, ošpice, oslovski kašelj, mumps, tuberkuloza in meningitis, od leta 2020 pa seveda tudi corona 19, ki jo poznamo bolj kot pljučnico (virusno, bakterijsko in gljivično).

Nekaj teh bolezni je takšnih, da morda ne boste zboleli vi, ste pa lahko prenašalec. Najpogostejši način okužbe pa je preko dihal. Prav zato v posnetkih iz Japonske pogosto vidite, da ljudje nosijo kirurške maske oziroma respiratorje za zaščito dihal. Ste se že kdaj vprašali, zakaj to počno?

Če bi se učili na napakah drugih, bi si lahko prihranili kar nekaj tegob.

Začelo se je leta 1919, ko je po Evropi in Indiji razsajala huda gripa. Takrat je po celem svetu umrlo 40 milijonov ljudi, na Japonskem pa je bil prav javni promet najbolj zaslužen, da se je okužila skoraj polovica urbanega prebivalstva. Naslednjo slabo izkušnjo so imeli Japonci že leta 1923, ko je bilo zaradi potresa v zraku ogromno dima, saj in tudi smrtonosnih bakterij. Umrlo je več kot 600.000 ljudi in to ne zaradi potresa, pač pa nalezljivih bolezni. Ko je leta 1934 izbruhnila druga velika epidemija gripe, so oblasti predpisale nošnjo mask v zimskem času. S tem so preprečili še eno katastrofo. Največ strahu pa sta med Japonci povzročila izbruha SARS leta 2002 in ptičje gripe 2006, podatkov o virusu covid 19 pa še ni. Bodo pa številke prav tako šle v milijone in to po celem svetu.

Kirurške maske so v deželi vzhajajočega sonca nekaj običajnega. Očitno cenijo svoje in zdravje drugih.

Kako se zavarovati?

Kirurška maska nudi precej dobro zaščito, a v naših krajih (še) nimamo navade hoditi po ulici z masko na obrazu. Druga možna pot vnosa okužbe so tudi oči, kjer lahko očala prestrežejo do dve tretjini aerosolov. Tretji ukrep je redno umiranje rok. Brez tega noben drug ukrep ne bo nič pomagal.

Poleg tega pa si zapomnite, da vsakič, ko se dotaknete ust, ali si pomanete oči vnesete bacile iz rok v svoje telo. Že res, da zaradi enega bacila še ne boste zboleli, vendar pa nikdar ne veste, kakšni bolniki so se vozili z avtobusom pred vami.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani