Interaktivni dodatki:






Datum: 29. MAR 22 - ZANIMIVOSTI

Himalajska sol: zdravilo ali natega

Ljudje pojemo preveč soli, a če že moramo, potem izberite sol, ki je hranljiva in zdravilna. Je to res himalajska sol?

Mnogi pravijo, da je himalajska sol najčistejša in najbolj zdrava sol na planetu. Njena starost je približno 200 milijonov let in je najboljši dokaz, da je bila Himalaja nekoč pod vodo. V tistem času je prišlo do velikih vulkanskih izbruhov, lava je prekrila morje, sol pa se je obkrožena z večnim ledom in snegom obdržala neokrnjena ves ta čas.

Analize so pokazale, da vsebuje himalajska sol 84 mineralov in elementov, ki jih najdemo tudi v človeškem telesu. Najpomembnejši so natrijev klorid, sulfati, kalcij, kalij, magnezij ... Himalajska sol vsebuje bistveno manj natrija, kot običajna kuhinjska sol, večina mineralov pa je v koloidni obliki, kar pomeni, da so dovolj majhni, da jih naše celice zlahka absorbirajo.

Glavne prednosti redne uporabe himalajske soli so spodbujanje pH ravnovesja v telesu, pomaga pri pljučnih in dihalnih obolenjih, preprečuje mišične krče, povečuje hidracijo, krepi kosti, znižuje krvni pritisk in izboljšuje prekrvavitev. Poleg tega še razstruplja telo težkih kovin, izboljšuje spanje in pospešuje celično presnovo (zmanjšuje znake staranja).

Primerjava običajne in himalajske soli

Kuhinjska sol je večinoma jodirana s čimer preprečujejo golšavost in je narejena sintetično. Telo potrebuje 20-krat več vode, da nevtralizira natrijev klorid, poleg tega pa običajna sol v telesu nastopa kot element, ki ruši celice, himalajska sol pa jih gradi.

Morska sol je zaradi primesi bolj zdrava in predvsem naravna, a še vedno je himalajska sol najboljša med vsemi solmi. Zaradi bogate sestave jo prepoznate po svetli rožnati barvi

Dvomi

Himalajska sol po svetu ni neznana in tudi ne nova. V uporabi je že nekaj desetletij, skeptiki pa omenjajo, da kljub izredni popularnosti, še vedno ni znano, kje in kako jo pridobivajo? Če jo kopljejo v rudnikih, potem ne more biti bistveno drugačna od običajne kamene soli.

Poleg tega je tudi medicinska stroka precej zadržana. Pravijo, da je zdravilnih elementov tako malo, da ne morejo bistveno vplivati na zdravje ljudi. To velja tudi za običajno sol, kjer posebej izpostavljajo morsko sol, ki vsebuje vse nečistoče morja iz katerega je pridobljena (glede na sloves snažnosti slovenskega morja, ali bi morali dvomiti tudi v žetev slovenskih solin?).

V luči dejstva, da bi morali razmišljati, kako zmanjšati uživanje soli, nobena sol ni zdrava. Človek lahko na dan poje največ eno majhno žličko soli, drugače po nepotrebnem obremenjujemo jetra in ledvice.

Če torej niste prepričani, katera sol je boljša, boste največ naredili zase, če jo boste uživali čim manj.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani