Interaktivni dodatki:


(Authenticnj.org)



Datum: 16. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste katera semena so najbolj zdrava?

Nutricisti po celem svetu so se poenotili in ob koncu leta sestavili seznam štirih najbolj zdravih semen, ki bi jih morali imeti v vsakem domu

1. Lanena semena

Latinsko ime lanu je Linum usitatissimum, kar v prevodu pomeni "najbolj uporaben". Lanena semena so resnično najbolj univerzalna in pomagajo pri praktično vseh tegobah. Imajo veliko omega-3 maščobnih kislin, kar pomaga pri boleznih srca in ožilja. Izrazito pomagajo pri zniževanju holesterola in pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Lanena semena so zelo pomembna hrana tudi za dojenčke in malo večje otroke. So tudi odvajalo, izboljšujejo prebavo, delujejo proti rakastim celicam ... O kvalitetah lanenih semen si lahko več preberite v prispevku So chia in lanena semena res isto, sicer pa vam svetujemo, da poskusite Kruh iz lanenih semen. Kruh je brez glutena in narejen po LCHF.

2. Bučna semena

Seznam učinkov bučnih semen je res izredno dolg, vendar si zapomnite, da imajo največ hranljivih snovi le surova, ali rahlo pražena semena. Po sestavi so podobna sončničnim (veliko vitamina E, cinka in magnezija), poleg tega pa moramo poudariti še celo vrsto antimikrobnih in antivirusnih sestavin. Dobro pa je vedeti še nekaj. Pest bučnih semen vsebuje približno 10 gramov beljakovin, kar je ogromno in zelo pomembno za vegetarijance in vegane.

3. Sezamova semena

Sezam so poznali že v stari Grčiji in iz njega delali čuda stvari. Tako, kot danes. Semena namreč vsebujejo 50 do 60 % maščobnih kislin, kar ugodno vpliva na delovanje jetrnih encimov, na krvni pritisk, na razgradnjo maščobnih celic (s sezamom lahko tudi hujšate). Sezam preprečuje mačka (pomaga jetrom pri razgradnji alkohola zato bi v lokalih namesto čipsa morali imeti skodelice sezama). Zmanjšuje tudi prhljaj, pomaga pri regeneraciji kože, odpravlja zadah in vnetja v ustni votlini, zmanjšuje raven natrija, zdravi bolezni dihal. In še zanimivost: sezam je glavna sestavine makrobiotične začimbe gomašio, ki velja za bolj zdrav nadomestek soli (po originalni recepturi se sol iz sezam mešata v razmerju 1 : 8).

4. Sončnična semena

Sončnična semena imajo izredno veliko vitamina E, cinka in mangana, pa tudi selena in fitosterolov. Vsebujejo celo vrsto redkih, a zelo potrebnih antioksidantov, poleg tega pa že samo ena žlica luščenih semen vsebuje 4,7 mg nenasičenih maščob, ki so dobre za zniževanja holesterola in splošno počutje. Sončnična semena lahko potresemo po solati, jih dodamo h kosmičem, vmešamo v jogurt, dodamo mesnim jedem, kruhu, tudi sladicam. Poleg tega pa so še zdrav in praktičen prigrizek za ob televizijo. Priporočamo neoluščena semena, ker boste le tako videli, koliko jih pojeste med gledanjem enega filma.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani