Interaktivni dodatki:






Datum: 11. DEC 21 - ZANIMIVOSTI

Kako je nastala sacher torta?

Ali poznate zgodbo najbolj slavne avstrijske sladice? Nastala je po naključju, 5. decembra pa je v čast torti celo državni praznik.

5. decembra 1832 je avstrijski vojvoda Wenzel von Metternich priredil gala večerjo za plemiče. V želji, da bi nanje naredil vtis, je svojemu slaščičarju naročil naj naredi sladico, ki je ne bodo pozabili. A zgodila se je smola, da je glavni slaščičar zbolel in je težka naloga padla na ramena 16-letnega vajenca Franza Sacherja. Ko je vojvoda slišal, kaj se je zgodilo in ni mogel ničesar več ukreniti, je dejal: "Samo, da me nocoj ne bo sram."

Fantič se je znašel pred odgovorno nalogo. Vedel je, da nima dovolj izkušenj, da bi si lahko privoščil popolno novost, zato je vzel preizkušeno sladico in jo posladkal po svoje. Znano je namreč, da je Conrad Hagger v svoji kuharici iz leta 1718 opisal recept za izdelavo čokoladne torte. Leta 1749 sta v Dunajski kuharici (Wienerisches bew{-15452}hrtes Kochbuch) avtorja Gartler in Hickmann med več sto zbranimi recepti prav tako omenjala torto iz jajc, masla in čokolade.

Dejstvo je, da je mladi Sacher v obeh knjigah dobil navdih, pika na i pa je bila marelična marmelada in preliv iz grenke čokolade, ki sta bila njegova domislica. Tako se je rodila sladica primerna za odrasle, ki se je niso sramovali niti moški.

Navdušenje med povabljenimi gosti je bilo izjemno, mladenič pa je dobesedno čez noč postal najbolj slaven slaščičar daleč naokoli.

40 let kasneje (leta 1876) je bil sloves Sacher torte zaradi svetovne razstave, ki jo je tisto leto gostil Dunaj, vse večji, zato je sin slavnega slaščičarja Eduard Sacher nasproti dunajske opere odprl hotel Sacher, kjer so vsak dan postregli z originalno očetovo čokoladno rezino.

Sacherjev recept je še vedno ena najbolje varovanih slaščičarskih skrivnosti, čeprav se po celem svetu pojavljajo takšni in drugačni ponaredki. Večina gastronomov se strinja, da ni skrivnost v biskvitu in prelivu, pač pa v marmeladi, ki ni preveč sladka, ravno prav gosta in, ki se popolno sklada z okusom čokolade. Grenak preliv ohranja torto svežo, hkrati pa sladica ni samo za otroke (moški so se v tistem času redko navduševali nad sladicami, ki so bile domena žensk in otrok).

Danes na Dunaju dobite dve vrsti sacher tort, ki se med seboj le malenkost razlikujeta. V hotelu Sacher sta dva marmeladna premaza, v slaščičarni Demel pa je samo po vrhu in obodu. Ostale sestavine so praktično identične, česar nihče natančno ne ve.

Dejstvo, da sta danes na Dunaju dve slaščičarni, ki ponujata legendarno torto, je posledica gospodarske krize. Leta 1934 je propadel hotel Sacher, sin Eduard pa se je moral zaposliti pri konkurenčni slaščičarni Demel. S sabo je, kakopak, prinesel tudi originalno recepturo, ki pa so jo leta 1938 novi lastniki hotela Sacher želeli nazaj. Sledilo je kar nekaj tožb, celo prava mala slaščičarska vojna se je razvila iz tega, na koncu pa so se vendarle dogovorili, da ima hotel Sacher pravico do uporabe znaka "original Sacher torte", Demel pa "original Eduard Sacher torte".

Kakšne pa so razlike med originalno Franzovo in Eduardovo sacher torto?

Razlika v mareličnem premazu namreč ni edina. Franzova torta ima dve plasti marelične marmelade, Eduardova eno. Franzova uporablja bolj grobo moko, zato je tudi biskvit bolj grob, Eduardov bistkvit je gostejši in bolj gladek. Zanimivo je tudi to, da je leta 2003 v Grazu nastala Sacher-Masoch torta (ime je dobila po Leopoldu von Sacher-Masochu, Eduardovem bratu), ki pa je uporabil marmelado rdečega ribezova in marcipan.

Sacher torta slovi po celem svetu in je najslajši zaščitni znak Dunaja, tradicije in avstrijske kulture. Mnogi cenijo to torto tudi kot umetniško delo.

Recept

Če želite torto narediti sami, se morate zavedati, da vaša ne bo nikdar takšna, kot original, boste pa zato vedeli, kakšne sestavine ste uporabili. Potrebujete:

  • 140 gramov masla
  • 150 gramov sladkorja
  • 200 gramov čokolade za kuhanje
  • 8 jajc
  • 150 gramov moke
  • žlica sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1 vanili sladkor

Za premaz še potrebujete:
  • žlica mareličnega likerja
  • marelična marmelada
Za glazuro potrebujete.
  • 100 gramov čokolade
  • 100 gramov masla

Priprava:

Čokolado zdrobite in jo razstopite na pari. Pazite, da čokolada ne bo prevroča. Penasto umešajte maslo in sladkor, vanili in 8 rumenjakov, na koncu pa počasi dodajte stopljeno čokolado. Zmesi počasi in po žličkah dodajte še moko in pecilni.

Iz 8 beljakov in sladkorja v prahu naredite trd sneg. Za boljši okus lahko dodate tudi žličko sode bikarbone. Sneg počasi vmešajte v prej pripravljeno zmes čokolade, moke in jajc.

Tako dobljeno zmes zlijte v pekač in pecite 60 minut pri 150 stopinjah Celzija.

Biskvit vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.

Prerežite ga na pol, da boste dobili dva oblata, spodnji del pa premažite z marelično marmelado. Ko oblata sestavite v torto, celo torto še enkrat namažite z marmelado (po obodu in po vrhu), ki pa jo pred tem razredčite z likerjem.

Na koncu torto prelijte s čokoladno glazuro (čokolado in maslo razstopite nad paro oziroma vročo vodo).

Sacher torta se zmeraj postreže z nesladkano sladko smetano.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani