Interaktivni dodatki:






Datum: 14. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Kdo pravi, da je nacejanje s čaji zdravo?

Čaj ni nadomestek za vodo in ga več kot liter na dan sploh ni zdravo piti. Dosežete lahko negativne učinke.

V zadnjem času je pitje čajev (vročih, ohlajenih in kupljenih) postalo že tako razširjeno, da se je zdravilo spremenilo v grožnjo. Kitajci, ki od 6. stoletja naprej redno pijejo čaj, smo zmerni. Popijejo 2 do 3 skodelice na dan, tudi ko so bolani. Razviti Zahod pa je v hlastanju za instant zdravjem obred spremenil v pogoltnost in čaj monetiziral v nadomestek za vodo.

Razlika med zelenim in črnim čajem je samo v načinu pridelave, v obeh primerih pa gre za isto rastlino. Pri črnem čaju se listi najprej sušijo na soncu, potem pa se proces fermentacije ustavi s segrevanjem pri visoki temperaturi. Zeleni čaj pa se najprej segreva in potem suši na soncu, zaradi česar izgubi veliko zdravilnih sestavin.

Kljub vsemu v črnem in tudi zelenem čaju ostane veliko mineralov, vitaminov, tudi kofeina in predvsem fitokemikalij, med katerimi velja omeniti polifenole in katehin. Polifenoli so najbolj odgovorni za izboljšanje našega zdravja. Vrsta raziskav je pokazala, da zeleni čaj znižuje nivo holesterola v krvi in krepi imunski sistem, polifenoli pa zavirajo nastanek in rast tumorjev.

Koliko čaja je zdravo piti?

Večina raziskav o količinah čajev prihaja iz Azije, prav vsi pa priporočajo največ 7,5 dcl na dan, kar daje telesu 240 do 320 mg polifenolov. Problem pri večjih količinah čaja je namreč kofein (kofein in tein imata isto kemično sestavo), ki lahko povzroči negativne učinke, pa še pri čajih, ki jim je kofein odstranjen, je potrebno biti previden. Liter čaja ima samo zaradi kofeina podobne učinke, kot pol litra kave, poleg tega pa so tu še drugi vplivi. Znano je namreč, da preveč kamiličnega čaja lahko poškoduje črevesno floro. Vendarle gre za antiseptik. O tem, da preveč čaja povzroča ledvične in žolčne kamne smo že pisali v prispevku 10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi. Prav tako o zaviralcih topnosti železa in s tem povzročitelji slabokrvnosti med katerimi je tudi čaj, smo pisali v prispevku Zakaj je pomanjkanje železa tako pomembno. Še posebej pazljivi morajo biti ljudje, ki imajo težave z želodcem in visokim pritiskom, ker jim povečan vnos kofeina v organizem lahko škodi. Prav tako več kot tri skodelice čaja na dan zdravniki odsvetujemo vsem, ki jih daje nespečnost, imajo težave z uriniranjem so pogosto utrujeni in slabotni.

In še ena stvar: čaji delujejo na naš organizem očiščevalno, kar je pomembno, ko smo bolni. Ko pa je naše zdravje stabilno, sta dve skodelici povsem dovolj. Tako kot Angleži, ki popijejo prvo skodelico za zajtrk (pogosto na tešče za zdravje) in drugo ob petih popoldan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani