Interaktivni dodatki:


(Simplepimple.com)



Datum: 2. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj je hladno vreme dobro za vas?

Naš organizem je narejen tako, da ima tudi zima svoje pozitivne učinke. Vaše telo potrebuje hladno vreme bolj, kot si mislite.

1. Boljši spanec

Ali ste vedeli, da je idealna temperatura za spanje med 15 in 20 stopinjami Celzija? Če je več, kar je praktično skozi vso poletje, telo troši veliko energije za ohlajanje, zato poleti spimo manj, se tudi zbujamo utrujeni, več je depresij, glavobolov ... Na drugi strani pa nizke temperature sploh niso problematične, ker se lahko pokrijemo in tako telo samo regulira, koliko toplote potrebuje. Spanec v zimskih mesecih in hladnih prostorih je veliko bolj sproščujoč.

2. Boljša presnova

V poletni številki revije Diabetes so bili objavljeni izsledki raziskave, kako temperatura vpliva na presnovo, še posebej pa na sladkorne bolnike. Skupina moških je najprej mesec dni spala pri 24 stopinjah Celzija, naslednji mesec so jih temperaturo spustili na 18 stopinj, tretji mesec pa na 27 stopinj. Razlike so bile presenetljive! Ko so testiranci spali v hladnem prostoru, se je izgorevanje maščob in poraba glukoze podvojila, nihanje sladkorja se je občutno zmanjšalo in tudi druge zdravstvene težave so se pozdravile same od sebe. Dokaz, da visoka temperatura slabo vpliva na nas, je bil tretji mesec, ko so se vse bolezni vrnile. Rezultati so bili pri vseh testirancih podobni.

3. Hladno pomaga pri hujšanju

Raziskava ameriškega National Institutes of Health je pokazala, da redna izpostavljenost hladnemu zraku poveča količino energije v telesu, poleg tega se nezdrave maščobne celice spremenijo v energijo, ki jo telo potrebuje za vzdrževanje temperature, kar pomeni, da telo izgublja težo. V povzetku omenjene raziskave so avtorji celo zapisali, da je visoka temperatura eden od ključnih dejavnikov za povečano telesno težo, pozabili pa so dodati, da to velja le, če se držite predpisanega nivoja energije. Če boste zaradi mrazu jedli več, potem pozabite na pozitivne učinke hladne spalnice.

4. Boljša koncentracija

Ali ste vedeli, da je 16,6 stopinj Celzija optimalna temperatura za delovanje naših možganov? To so ugotovili britanski raziskovalci že davnega 1972, ko so testirali uspešnost otrok starih med 11 in 16 leti. Če je bila temperatura višja, ali nižja, je koncentracija učencem občutno padla. Še več! Če je temperatura zrasla nad 22 stopinj, se je opazno povečala stopnja agresije. Ali bi to lahko bil recept, kako pomiriti nasilne mladoletnike, še ni raziskal nihče.

5. Dobro za kožo

Naj se sliši še tako nenavadno, a hladen zrak suši kožo, kar ni vedno slaba novica. Nizke temperature pomenijo, da se tudi drobne kapilare v koži prilagajajo razmeram. Večkrat boste šli iz mrzlega na hladno, bolj boste utrdili te žilice, boljše bo njihovo delovanje in boljša bo prekrvavljenost telesa, s tem pa tudi nadzor telesne temperature. Savne in različne kopeli so dobre zaradi istega efekta.

Dodatek: če mislite, da gornji nasveti ne držijo, se najprej prepričajte. Četudi spanec ne bo boljši, bo pa počutje zagotovo, saj bo položnica za ogrevanje nižja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani