Interaktivni dodatki:


(Editor B.)



Datum: 4. DEC 21 - ZANIMIVOSTI

Kaj se lahko naučimo od mačje (ne)ješčnosti?

Mačke se vsake toliko odločijo za 24- do 48-urni post. To ne počno zaradi zdravja, pač pa protesta.

Mačke so zelo prefinjene jedke. Ne samo, da so izbirčne in nepredvidljive, pač pa jedo malo in pogosto. Poleg tega zelo sledijo signalom, ki jim jih sporoča telo, je veliko odvisno tudi od karakterja. Če mačkam kakšna stvar ne godi, se odločijo, da kak dan, ali dva ne bodo jedle. Pravzaprav se odločijo, da bodo na "nepravilnosti" opozorile svoje lastnike (ponavadi to slišimo, kot brezglavo mijavkanje), ti pa večinoma nimajo pojma, kaj njihov kosmatinec želi. Ker seveda pametnejši popusti, lakota pa je najhujši mačji sovražnik, začno štirinožci spet jesti.

Če mislite, da je to samo mačja karakterna muha, stvar le ni tako nedolžna. Iz večkratnega posta se lahko razvije jetrna lipidoza, bolj znana kot bolezen zamaščenih jeter, in se v primeru prepoznega zdravljenja konča tragično. Mačke, ki se večkrat odločijo za post, so seveda bolj izpostavljene.

Kakšno vezo ima mačji post z nami?

Med mačjim in človekovim postom ni razlike. Bistvo posta je nič, ali drugače jesti, z njim pa želimo očistiti telo, se znebiti strupov, podobno, kot bi prezračili stanovanje. Strokovnjaki za prehrano pravijo, da je vsak dnevni vnos pod 5.024 J (1200 kalorij) svojevrstno tveganje in dolgoročno ne prinaša učinkov. Prav tako je post primeren samo za zdrave ljudi, nikakor pa ne za ljudi z boleznimi srca, ožilja, ali sladkorne bolnike. Post prav tako ni primeren za mladoletnice. Pri vsakem postu je predpisano, kolikokrat na leto ga je še zdravo ponoviti, pretiravanje pa lahko prav tako povzroči okvare jeter.

Za trenutek se še vrnimo k mačkam, kar bi znalo zanimati lastnike mehkošapkov. Kako prepričati kosmatinko, da opusti misel na post? Poskusite lahko z nekaj preprostimi triki:

  • mačjo hrano potresite s koščki piščanca, lososa ali tune
  • mačke imajo raje jedi z močnim vonjem
  • mačji hrani dodajte koščke kuhanega mesa
  • mačke imajo rade vse mesne jedi za otroke, če le ne vsebujejo čebule v prahu
  • mačjo pojedino potresite s parmezanom (testenine z naribanim sirom so tudi ljudem okusnejše)
  • mačjo pojedino potresite s kvasom
  • mačke, ki imajo ves čas dostop do hrane, so običajno bolj izbirčne
  • in: hrani nikar ne dajajte zdravil, ker se lahko zaradi tega spremeni okus

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
sir
 
parmezan
 
kvas
 
losos
 
tuna
 
mačke
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani