Interaktivni dodatki:


(Nadeenbeauty.com)



Datum: 10. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?

Ko govorimo o zdravilnih učinkih začimb, je povsem pri vrhu. Seznam bolezni, ki jih zdravi, vas bo presenetil.

Seveda je govora o cimetu, ki ga zgolj zaradi tradicije največ porabimo prav v decembru. A tudi ostale mesece nanj ne bi smeli pozabiti, še posebej, ker je uporaben tako za sladice, kot glavne jedi. Cimet ima poleg fantastičnega vonja in okusa veliko kalcija, vlaknin, železa, mangana in nekaj izredno močnih antioksidantov. Predstavljamo vam samo nekaj najpogostejših težav, ki jih lahko omilite prav s cimetom.

Cimet krepi delovanje možganov
Vonj cimeta povzroča kognitivne obdelave, kar krepi sposobnost spomina, koncentracije, pozornosti in preprečuje razvoj Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega cimet pomaga pri razdražljivosti in depresiji, že samo noževa konica h kavi, ali jutranjem smoothiju pa lahko pozdravi tudi glavobol.

Cimet je dober za srce
Ameriški raziskovalci iz Penn State so ugotovili, da cimet in kurkuma zmanjšujeta željo po mastni hrani, mastna hrana pa ni dobra za ožilje in srce. Pri cimetu gre celo tako daleč, da je dovolj, da ste 20 minut v prostoru s poudarjenim vonjem, pa bo želja po mastnem praktično izginila. Poskusite.

Cimet pomaga pri hujšanju
Če cimet pomaga pri zmanjševanju apetita po mastnem, potem lahko pomaga tudi pri hujšanju. Vendar je to samo eden od argumentov. Drugi so, da cimet pospešuje presnovo, da uravnava sladkor v krvi in izboljšuje počutje. Poskusite jogurtu, ali ovseni kaši (prija še zlasti pri večerji) dodatki malo cimeta, pa bo breme diete takoj lažje.

Cimet preprečuje raka
Uživanje cimeta preprečuje rast in širjenje rakavih celic. Rakave celice za svojo rast potrebujejo sladkor, kar pa cimet zelo dobro uravnava. Zato dodajte vsakemu obroku pol žličke cimeta. Lahko pa pol čajne žličke dodate tudi h kozarcu mleka in dobili boste okusen napitek.

Cimet je dober za dlesni
Morda niste vedeli, a cimet je pogosta sestavina ustnih vodic in žvečilnih. Cimet ima močne antibakterijske lastnosti, ščiti zobno sklenino in izboljšuje zadah. Ljudje s slabim zadahom bi morali redno uživati cimet.

Cimet je dober za kožo
cimet je dober tudi proti srbečici, rdečici, aknam. V stiku s kožo ustvarja prijetno naravno toploto, zato ga mnogi pogosto uporabljajo tudi pri masažah. Poleg tega pomaga pri regeneraciji mišic in obolelih sklepih.

Za konec pa še nasvet: tudi pri cimetu ni dobro pretiravati. Pol čajne žličke 3-krat na dan je povsem dovolj, seveda pa je optimalna količina odvisna od vašega organizma..

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani