Interaktivni dodatki:


(Maryloudriedger)



Datum: 24. DEC 22 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste katero sadje je najbolj zdravo na svetu?

Ponekod po svetu temu sadežu pravijo tudi sadna lekarna. To pa zato, ker vsebuje največ vitaminov med vsem sadjem, ki ga poznamo.

Govora je o kiviju, ki ga Evropa pozna šele od sredine prejšnjega stoletja, Kitajci pa so njegove zdravilne lastnosti poznali že tisočletja. In ne samo Kitajci! Tudi Vikingom kivi ni bil neznan. Zakaj se ni bolj razširil po starem kontinentu in tudi v naših krajih, je uganka brez odgovora. Danes namreč vemo, da kivi zelo dobro uspeva tudi pri nas.

Kaj tako zdravilnega je v kiviju?

100 gramov kivija vsebuje 251 J (60 kalorij), kar je za razmeroma sladek in osvežilen sadež malo. Poleg tega zelo močno krepi imunski sistem, ščiti pred depresijo, celo zdravi raka. Velike vsebnosti vitaminov C in E preprečujejo aterosklerozo. Redki vedo, da je kivi tudi zaveznik ljudi s sladkorno boleznijo. In še eno lastnost moramo omeniti: kivi ščiti oči pred degeneracijo.

To pa je šele začetek neverjetne zgodbe o neverjetnem sadežu.


1. Kivi preprečuje prehlad in gripo ter pomaga pri okrevanju
Že en kivi zadovoljuje potrebno po vitaminu C. V kiviju ga je več, kot denimo v oranžah, ali limonah, poleg tega pa ima še veliko askorbinske kisline. Kivi je edini sadež, ki v primeru pravilnega skladiščenja, celih 9 mesecev ne izgublja vitaminov in hranljivih snovi.

2. Kivi pomaga pri srčno-žilnih boleznih, preprečuje aterosklerozo
kivi dokazano izboljšuje cirkulacijo krvi. Ima namreč vsaj toliko kalija, kot banane, zato ureja srčni ritem in znižuje krvni tlak. Za to poskrbita predvsem vitamina C in E.

3. Kivi pomaga pri boju proti raku
Kivi spada med največje antioksidante, ki ščitijo celice pred prostimi radikali ter s tem pospešuje obnavljanje poškodovanih celic. Glutation, ki ga je v kiviju prav tako veliko, preprečuje mutacije genov, kar še dodatno ustavlja širjenje metastaz.

4. kivi pomaga pri sladkorni
V zrelem kiviju je 2 grama vlaknin, ki upočasnijo izločanje inzulina in s tem preprečujejo nenaden padec nivoja sladkorja v krvi.

5. Kivi znižuje holesterol
Uživanje 10 do 25 gramov vlaknin na dan znižuje holesterol za približno 20 %. Če pojeste na dan 4 kivije, ste dnevno dozo praktično izpolnili.

6. Kivi pomaga pri hujšanju in ureja prebavo
Kivijeva semena vsebujejo pektin, ki blagodejno vpliva na bakterijsko floro prebavnega trakta, čisti strupe iz telesa in zdravi drisko, pa tudi zaprtje.

7. Kivi proti depresiji
Inozitol, prisotnost sladkornega alkohola v kiviju pomaga pri zdravljenju depresije. V kiviju je prav tako veliko serotonina, ki mu drugače pravijo tudi hormon sreče. poleg tega kalij v kiviju preprečuje občutek utrujenosti, šibkosti, apatije, zaspanosti.

8. kivi za boljši vid
Količina antioksidantov ter vitamini E in C močno pripomorejo k zaščiti degeneracije osrednjega dela mrežnice in tako prispevajo k boljšemu vidu, zlasti se to pozna pri ostrejši sliki in boljšem prepoznavanju barv.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani