Interaktivni dodatki:


(Soogp.net)



Datum: 19. NOV 22 - DOBRO JE VEDETI

Znate uporabljati olivno olje? Preverite!

Olivno olje ni tako, kot druga olja, zato pa je veliko bolj zdravo. Preberite nekaj nasvetov o uporabi ...

Olivno olje ima med vsemi olji največ nenasičenih maščobnih kislin, zato je tudi najbolj zdravo. Pri tem pa je pomembno, da ga pravilno hranite in pravilno uporabite, saj bo le tako obdržal večino zdravilnih lastnosti. Upoštevajte pa, da četudi vse delate pravilno, ga potem, ko je steklenica enkrat odprta, ni dobro uporabljati več kot eno leto, zdravilne sestavine pa se že po 6 mesecih tako zmanjšajo, da praktično ni več razlike z ostalimi olji.

1. Lahka olivna olja in kalorij
Če v trgovini najdete lahko olivno olje (light olive oil), to ne pomeni, da ima olje manj energije, pač pa, da je večkrat rafinirano, torej bolj prečiščeno, blagega okusa in vonja. Žlica vsakega olivnega olja, če je seveda pristno, ima 502 J (120 kalorij) in 14 gramov maščob. Zapomnite si, da so lahka olja prav zaradi načina pridelave, bolj zdrava.

2. Grenkoba
Če olivno olje pogreni, to ne pomeni, da se je pokvarilo in ga je treba vreči vstran. Prav nasprotno! Več grenkobe pomeni, da ima olje več antioksidantov. Naj bo to tudi atribut, ko se odločate med več olji, katerega izbrati.

3. Temno in suho
Olivnega olja nikar ne shranjujte v hladilniku, ker se bo začelo zgoščevati in bo že po enem mesecu praktično neuporabno. Prav tako olje, ki ni v temni steklenici, ni veliko vredno (pravo olivno olje mora biti vedno in samo v temnih steklenicah). Steklenico hranite na temnem, suhem in hladnem prostoru (idealno je vsaj 5 stopinj pod sobno temperaturo). Steklenice ne shranjujte na visokih policah, ali v visokih elementih, ker se tam med kuhanjem nabira največ sopare in je tudi topleje. Steklenice prav tako ne shranjujte blizu električnih naprav, ker inducirana napetost, četudi je zelo minimalna, uničuje životvorne snovi v olju (tudi električnih kablov in naprav na baterije naj ne bo blizu).

In še nasvet, ki smo se ga učili v osnovi šoli: hraniti stvari na, ali blizu hladilnika, tudi ni dobro. Če naj bo hladilnik znotraj hladen, mora ogrevati okolico (delovanje motorja).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani