Interaktivni dodatki:


(Peertransfer.com)



Datum: 19. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

5 živil za reveže, ki jih jedo tudi bogati

Zmotno je razmišljanje, da obstaja hrana za reveže in hrana za bogate. Je samo zdrava in nezdrava hrana!

Vsakič znova se izkaže, da je hrana za reveže bogata z vitamini, minerali in hranljivimi snovmi. Če je poceni in dosegljiva na vsakem koraku, še ne pomeni, da je ničvredna. In prav tako je mogoče ob njej doživeti vrhunsko kulinarično izkušnjo, kar pa nima nobene veze z milijoni na vašem računu.

1. Grah je eno od živil, ki ima veliko proteinov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Grah celo bolj pomaga pri krepitvi imunskega sistema, kot limone! Samo skodelica graha nam da toliko hranljivih snovi, kot jih človekovo telo potrebuje cel dan. Povedano drugače: lahko bi jedli samo grah, pa bi bili zdravi.

2. Ajda je naslednje tako živilo, ki je po krivici zapostavljenjo. Sredi septembra so celo slovenski čebelarji začeli s podbudo za povečanje pridelovalnih površin posejanih z ajdo. Ajda ni samo izredno medovitna rastlina, je nezahtevna za pridelavo in velja za bolj zdrav nadomestek pšenice. Morda zaradi tega, ker botanično spada med trave in je celo v sorodu z rabarbaro. Sicer pa ajda zmanjšuje holesterol, pomaga pri krvnem obtoku, vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo probiotično in antivnetno, krepi imunski sistem in ima veliko antioksidantov. Če primerjamo z ostalimi žiti, kjer je biološki izkoristek beljakovin okrog 50 %, pri ajdi doseže 90 %.

3. Prosena kaša izboljšuje prebavo, pospešuje odvajanje vode iz telesa, uravnava črevesno floro. Ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, nohtov, las in zob. Proso je poleg ajde daleč od tega, da bi bil samo za reveže.

4. Snežne kepice se vse bolj prebijajo tudi med bogate. Gre za preprosto sladico iz stepenih beljakov in kuhane rumenjakove kreme. Morda niste vedeli, a snežne kepice vsebujejo veliko omega 3 maščob, veliko beljakovin in so dobre za možgane, imunski sistem, srčno-žilne bolezni. Ne pozabit, da je jajce vitaminsko eno najbogatejših živil na planetu.

5. Polenta je zelo stara jed. Nekoč so ji rekli tudi zlato za reveže. Koruzo je v Evropo prvi prinesel Krištof Kolumb, ko se je zgražal nad univerzalnostjo uporabe. Plemena na Haitiju so iz koruze delali alkoholne pijače, moko, tudi na ognju so jo pekli, višek pa je bila polenta za katero je Kolumb v svoj dnevnik zapisal "ima okus, kot bi jedel zlato". In veste, zakaj je polenta med drugim zelo priporočljiva predvsem za zajtrk? Bistri um in vsebuje veliko hormonov sreče. S polento za zajtrk si boste polepšali dan. Sebi in drugim.

Za konec pa še drobni zanimivosti ...

Ali ste vedeli, da so nekoč jastoge uporabljali za gnojilo, bili pa so hrana revežev? Bogatim so se raki še ne dolgo nazaj gabili.

In še ena iz Kitajske, kjer je v zadnjih 200 letih na ulicah zraslo veliko ponudnikov mesnih kroglic. Ker nihče ni vedel, kakšno meso uporabljajo, še manj pa kako kvalitetno je, so mesne kroglice pred 20 leti veljale za hrano revežev. Ko pa so jih v Indoneziji začeli mešati s tapioko in drugo zelenjavo, jih danes srečamo po celem svetu tudi v najboljših lokalih. Mesne kroglice danes jedo bogati in revni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani