Interaktivni dodatki:






Datum: 13. OKT 23 - ZANIMIVOSTI

Kaj se vam lahko zgodi, če jeste preveč zrele banane?

Gotovo ste že kdaj pojedli kakšno banano, ki je imela črne pike po lupini? Morda ste celo pojedli banano z veliko temnimi lisami? Pa veste, kaj to pomeni?

Odgovor na vprašanje, kaj se dogaja s preveč zrelimi bananami prihaja iz Japonske, kjer so raziskovalci univerze v Tokiu analizirali banane med vsemi fazami zorenja. Za banane je namreč znano, da ne smejo dozoreti na drevesu, ker postanejo preveč mokaste, izgubijo okus, njihova struktura pa se v celoti spremeni. Zato je prav, da jih potrgajo zelene, zorijo na poti do trgovine, mi pa jih dobimo v roke, ko so ravno prav zrele.

A ne vse ...

Japonci ugotavljajo, da zrele banane, take z veliko temnimi lisami po lupini, izločajo snov, ki je v medicini poznana pod kratico TNF, pomeni pa Tumor Necrosis Factor. Gre za snov, ki uničuje celice, ki se nenavadno obnašajo, večinoma pa so to celice najrazličnejših tumorjev.

Da, prav sklepate. Preveč zrele banane so celo 8-krat bolj zdrave od zelenih. V primerjavi z jabolkami, hruškami, lubenicami, ananasom, grozdjem in drugim sadjem imajo zrele banane nekajkrat več antioksidantov in zavirajo razvoj rakastih celic.

In še ena stvar je dobra pri zrelih bananah. Sladkor se je v njih razgradil do te mere, da je pol manj nevaren za sladkorne bolnike.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani