Interaktivni dodatki:






Datum: 16. NOV 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate

Slivov sok ima iste lastnosti, kot sveže slive, ima pa med vsem jesenskim sadjem največ antioksidantov - O slivah vsekakor vemo premalo

Poznamo suhe slive, marmelade, sokove, najslajši so cmoki ... Slive so tako vsestranske, da je prav nenavadno, da jih ni pogosteje na naših jedilnikih. A ko so nutricisti odkrili, da slive pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, je zanimanje za ta jesenski zaklad začelo naraščati.

Tokrat vam predstavljamo razloge, zakaj je dobro piti slivov sok.

Slivov sok je bogat z vlakninami, vitamini in minerali, poleg tega pa izboljšuje prebavo, odpravlja težave z zgago in premaguje slabo počutje. Priporočljiv je zlasti za nosečnice, otroke in ljudi, ki so pod stresom.

Slive imajo namreč veliko vitamina A (tako kot buče in korenček), ki je bistvenega pomena pri obnavljanju celic. Tudi vitamina C ne manjka, najpomembnejši pa je vitamin K, ki preprečuje nastanek krvnih strdkov.

Med minerali izstopajo kalcij, železo, kalij in magnezij. Zlasti kalcij ima pomembno vlogo pri krčenju mišic, magnezij pa pomaga pri sproščanju. Železo je pomembno za prekrvavitev in imunski sistem, kalij uravnava ravnovesje med tekočinami in elektroliti, kalcij pa krepi kosti in je nujno potreben pri osteoporozi. Na koncu pa ne smemo pozabiti še na folno kislino, ki blagodejno vpliva na možgane, hrbtenjačo in živčni sistem.

Žal pa ima vsaka medalja tudi temnejšo plat. Preveč sliv oteži prebavo, lahko povzroči trebušne krče, slive povzročajo tudi vetrove.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani