Interaktivni dodatki:


(Alexander Raths - Fotolia.com)



Datum: 22. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Krvni tlak je mogoče znižati tudi brez zdravil

Danes ima že skoraj polovica Zemljanov povišan krvni tlak, a tretjina med njimi je v tej nesrečni skupini zato, ker farmacevti vse bolj znižujejo mejo idealnega

Ni vsaka slabost in vrtoglavica znak povišanega pritiska, hkrati pa je povišan pritisk najpogostejši spremljevalec srčnih in možganskih kapi. Veliko primerov povišanega pritiska je tudi posledica stresne službe, vse več ljudi pa se pritožuje, da jim tudi televizija dviguje pritisk (sprva se je to smatralo, kot cinizem, šala, danes pa vemo, da je v 8 % res kriva televizija s senzacionalističnimi prispevki).

Ključno vprašanje je, kako znižati krvni pritisk?

Tablete so seveda učinkovit korak, vendar le redki zmorejo pot nazaj. Ko se telo enkrat navadi na tablete, boste težko shajali brez njih. Zato raje poskusite naslednjih 5 nasvetov:

1. Meditacija ne sprosti samo duha, pač pa tudi telo. Poleg tega vam ni treba meditirati, kot tibetanski budisti, dovolj je, da ležete na kavč in si v poltemi, v mirnem in tihem okolju umirite misli. Če si vzamete na dan 20 minut časa zase, boste več naredili, kot katerekoli tablete.

2. Telovadba oziroma kakršnakoli telesna aktivnost zelo dobro uravnava ne samo pritisk, pač pa delovanje celotnega telesa. 30 minut vaj na dan bi bilo optimalno, lahko pa je tudi sestavljeno iz več faz. Če greste raje peš po stopnicah, boste s tem že prihranili nekaj minut. Avta ne parkirajte čim bliže službe, ali vhoda v trgovino, pač pa se raje sprehodite čez parkirišče (mimogrede: ali ste vedeli, da 100 metrov hoje po parkirišču pred trgovino ženskam dvigne samozavest za 30 %).

3. Zmanjšajte količino soli. To seveda ne pomeni, da ne smete jesti slane juhe, solate, pač pa, da iz svojega jedilnika črtajte čips in v soli utopljene oreščke. Je pa še nekaj res: sol sama po sebi ne dviguje pritiska. Dvigne ga samo tistim, ki ga že imajo povišanega. Sol je torej samo spodbujevalec, ne pa povzročitelj.

4. Ne kadite, ne pijte alkohola. Vse so sodi k nezdravemu stilu življenja, ki je prav tako pogost povzročitelj povišanega pritiska.

5. Jejte veliko banan. Banane imajo veliko kalija, ta pa zmanjšuje učinek natrija, ki je sestavni del soli. Odrasel človek bi moral na dan pojesti 4700 mg kalija. Če vemo, da ima banana srednje velikosti 422 mg kalija, bi jih morali vsak dan pojesti 11. Se vam zdi veliko? Tisti, ki so poskusili, pravijo, da bi jih lahko pojedli še več.

Za konec pa še opomba: visok pritisk ne boli in se ga tudi ne da zdraviti. Obstaja samo preventiva.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
banane
 
sol
 
jogurt
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani