Interaktivni dodatki:






Datum: 30. OKT 21 - ZANIMIVOSTI

Premik ure lahko poruši vašo hormonsko sliko

29. oktobra premaknemo ure. Vse več je dokazov, da premik ure povzroča veliko težav. Tudi zdravstvenih ...

Newyorški časnik Daily News tudi tokrat poroča o težavah mnogih ljudi, četudi je premik ure nazaj, kot se je to zgodilo včeraj, za človekov organizem manj obremenjujoč. Ljudje poročajo o glavobolih, vrtoglavicah, težavah s prebavo ... Američani celo poročajo, da kar 23 % ljudem premik ure nazaj povzroči stres, ali kako drugače vpliva na njihovo hormonsko sliko, zaskrbljujoče pa je, da tovrstnih težav vsakič več. Ljudje se očitno na premike ur težko, ali pa sploh ne moremo navaditi.

Še huje bo zadnji vikend marca, ko bomo dan skrajšali za eno uro in se je po poročanju istega časnika s težavami spopadalo kar 27 % ljudi.

Zagovorniki premikanja ur, ki jih je vse manj (če bi danes odločali o tem predlogu, ga skoraj zanesljivo ne bi v nobeni državi sveta izglasovali), tolažijo, da se človekov organizem na spremenjen režim navadi v dnevu, ali dveh. To je res, vendar pa prebava potrebuje še kak dan več, kar pomeni, da boste na novo uro navajeni šele v sredo oziroma četrtek.

Zakaj premikamo uro?

Premik ure po svetu (ne smemo pozabiti, da je včeraj polovica sveta premaknila uro nazaj, druga polovica pa naprej) je že davnega 1784 zakuhal ameriški inovator, publicist, pisatelj, diplomat, politik in še kaj Benjamin Franklin. Najbolj znan je po svojem eksperimentiranju s strelo za kar je leta 1753 celo prejel Coleyjevo medaljo Kraljeve družbe iz Londona.

Leta 1775 je postal član ameriškega kongresa in je eden od avtorjev Deklaracije neodvisnosti (no, zdaj razumete, zakaj je vse, kar si je izmislil, za Američane - beri: cel svet - nedotakljivo). Je tudi avtor znamenite krilatice "čas je denar", ki je postala najbolj prepoznavna krilatica sodobne družbe (govori namreč o edinih stvareh, ki jih sodobna družba upošteva) ...

230 let je od tega, ko so v ZDA prvič premaknili ure. Edini izračuni, ki so bili kdajkoli narejeni, so bili Franklinovi, ki pa je bil takrat preveč ugleden mož, da bi kdo dvomil vanj. Če je dejal, da država s tem prihrani milijone, potem bo že držalo.

Svet pa se je med tem močno spremenil (v Sloveniji premikamo ure od leta 1983), a še vedno ni nobenega junaka, ki bi se temu uprl.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani