Interaktivni dodatki:






Datum: 19. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?

Tudi ogljikove hidrate telo potrebuje in lahko si omislite še tako strogo dieto, se jim ne morete izogniti - najdemo jih v vseh živilih!

Tako kot pri vseh stvareh na svetu, poznamo tudi pri ogljikovih hidratih dobre in slabe hidrate. Dobri so enostavni in hitro razgradljivi, slabi pa kompleksni in neprebavljivi za organizem. Že res, da lahko telo z izbrano hrano prisilimo, da začne črpati energijo iz maščob, a lahko tudi pomanjkanje ogljikovih hidratov povzroči resne zdravstvene probleme. Največji je ta, da potrebujemo ogljikove hidrate, da nam dajo začetno energijo, da se izgorevanje maščobnih celic sploh začne.

Slab zadah
Kadar v telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, ki bi telesu dali dovolj energije za presnovo maščob, se tvorijo ketoni, ki povzročajo neprijeten zadah. Vonja ketonov se ne morete rešiti z nobenim umivanjem zob, zadah pa ni posledica neustrezne oralne higiene, pač pa prihaja iz želodca. Edino, če se pri svoji dieti za malenkost pregrešite, se boste znebili tudi zadaha.

Počasnejša regeneracija
Če ste po telovadbi, fitnesu, običajni rekreaciji potrebovali uro, morda dve, da se je telo opomoglo od fizičnih naporov (ogljikovi hidrati mišicam dajejo energijo), se pri pomanjkanju hidratov ta stvar lahko zavleče tudi za več ur. Če ste naslednji dan še vedno utrujeni od sinočnjega treninga, potem je to resno opozorilo, da pretiravate pri dieti.

Težave s koncentracijo
Telo in še zlasti možgani potrebujejo energijo. Ogljikovi hidrati, tisti zdravi, se namreč hitro pretvorijo v glukozo, ki je čista in hitra energija. Možgani nimajo časa čakati, da telo stopi dovolj maščob za njihovo delovanje, pa zato upočasnijo delovanje. povsem resni testi so pokazali, da imajo ljudje z nizkim nivojem ogljikovih hidratov več težav s spominom in koncentracijo.

Slabo razpoloženje
Slabo razpoloženje, nervoza in utrujenost pridejo zmeraj, ko mora telo preklopiti iz enega vira energije (recimo iz ogljikovih hidratov) na drugega (maščobe). Razlog za to je večinoma stres na delovnem mestu, nutricistično pa so za slabo razpoloženje krivi serotonini, kemikalije, ki so v možganih odgovorne za dobro razpoloženje.

Težave s prebavo, zaprtje
Prvi znaki, da telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, so težave s prebavo, ki večinoma vodijo do večdnevnega zaprtja. Če boste iz svojega jedilnika črtali sladek krompir in žitarice, potem lahko skoraj zagotovo računate na težave s prebavo. V skrajni fazi lahko to povzroči resne težave s črevesjem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani