Interaktivni dodatki:


(Femside.com)



Datum: 25. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

5 živil, ki povzročajo glavobole

Če vas pogosto boli glava, je to lahko tudi zaradi hrane, pa pri tem ne mislimo samo na alkohol in prevelike doze kofeina

Sir
Tiramin v sirih dokazano povzroča migrene, v milejši obliki pa precej neprijetne glavobole. Največ tiramina je v sirih parmezan, cheddar, gauda ... Če vas boli glava, nikar ne prilivajte olja na ogenj in ne jejte sirov.

Čokolada
Čokolada je dobra za nosečnice, ker zmanjšuje depresije, izboljša razpoloženje, vendar pa, ko gre za glavobole, se ji ognite v velikem loku. Raziskave celo kažejo, da 22 % vseh glavobolov povzročijo preveliki odmerki kakava. Strokovnjaki celo priporočajo, da bodite pozorni na količino zaužite čokolade in glavobole. Vsak človek ima namreč mejo do kje čokolada ne škodi. Če jo poznate in upoštevate, boste bolj brez skrbi.

Led
Še dobro, da je poletja konec in je težav zaradi ledu za nekaj časa konec. Sicer pa lahko led povzroči močne glavobole, ki nastanejo zaradi prilagajanja telesa na nizke temperature. Zato hladne in mrzle jedi jejte počasi, še bolje pa, če se jim v celoti ognete. Ne pozabit, da vas bo vroča skodelica čaja bolj ohladila, kot cel liter ledu.

Banane
Tudi banane imajo veliko tiramina. Pravzaprav ga je največ v lupini, zato je zelo pomembno, da temeljito odstranite vse nitke, ki še ostanejo na mesnatem delu banane, ko jo olupite. Bananina lupina ima 10-krat več tiramina, kot ostalo sadje.

Suho sadje
Suho sadje je v zimskih mesecih bogat vir hranljivih snovi, vendar je pri nekaterih vrstah potrebno biti previden. Suho sadje vsebuje velike količine žvepla, sulfiti pa so razširjena oblika konzervansov, ki negativno vplivajo na počutje. Njihov prevelik odmerek se najbolj odraža v bolečih glavobolih in celo bruhanju. In katero sadje ima največ žvepla: slive, marelice, fige in rozine.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani