Interaktivni dodatki:






Datum: 19. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako shraniti baziliko čez zimo?

Bazilika spada med najbolj priljubljena zelišča. Paše v omake, juhe, pice, celo sladice in pijače. Pa veste, kako ohraniti baziliko čez zimo?

Ste vedeli, da poznamo limonino, janeževo in cimetovo baziliko (te vrste so pri nas najbolj razširjene), sicer pa obstaja 60 vrst, ki s med seboj razlikujejo po okusu in izgledu? Bazilika je v Italiji tudi simbol ljubezni, ime pa v stari grščini pomeni "nekaj kraljevskega".

Bazilika v hladilniku ohrani svežino, aromo in izgled le, če je pravilno shranjena. Najenostavneje je, da lističe položimo na vlažno papirnato brisačo, jih zvijemo v rolo in damo v hladilnik, a ne za več kot 2 do 3 dni. Namesto papirnate brisače lahko uporabite plastično vrečko, ki bo nekoliko omilila vonj po baziliki v hladilniku. Če želite v celoti preprečiti širjenje vonjav, morate uporabiti stekleni kozarec.

Bazilika v steklenem kozarcu lahko vzdrži celo zimo, če jo potresete s soljo in prelijete z olivnim oljem. Poskrbite le, da bo kozarec na temnem mestu, lahko je tudi v hladilniku. Nekateri dodajo česen, ki je dober konzervans, hkrati pa ima močan antibiotičen učinek. Nekaterim okus po česnu ni všeč ...

Posušena bazilika ima izrazitejšo aromo, manjka pa ji seveda svežine. Lističe na drobno nasekljajte, sušiti pa jo boste morali nekoliko dlje, kot druga zelišča (4 tedne in več). Vsekakor pa, kadar imate možnost uporabiti svežo baziliko, dajte prednost raje tej. Sicer pa posušeno baziliko hranite v steklenih kozarcih in poskrbite, da ne bo starejša od 6 mesecev.

Zamrznjena bazilika je najboljša v v modelčke za ledene kocke nadevate lističe bazilike, vse skupaj prelijete z vodo, ali jušno osnovo in daste v zamrzovalnik. Tako shranjena bazilika vzdrži tudi celo leto. Pozorni bodite le, da boste zamrznili zdrave lističe temno zelene barve. Pazite, da lističi nimajo temnih, ali rumenih madežev.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
bazilika
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani