Interaktivni dodatki:


(Theguardian.com)



Datum: 13. SEP 22 - ZANIMIVOSTI

10 najboljših uličnih jedi

Novinarji britanskega časnika Guardian in Lonely Planet so izbrali najboljše jedi na svetu, ki jih je mogoče kupiti in pojesti na ulici in niso na seznamu škodljivih ...

1. Mohinga, Burma
Najboljša ulična specialiteta je burmanska ribja čorba z riževimi rezanci in zelenjavo. Juha se običajno je v dopoldanskem času.

(Theguardian.com)

2. Banh mi, Vietnam
Drugo mesto zaseda vijetnamski sendvič iz francoskega kruha z majonezo, pašteto, hrustljavih školjk, zelenjavo in začimbami.

(Theguardian.com)

3. Daulat kem chaat, Indija
Iz Indije prihaja sladica, ki je narejena iz mleka, pistacije, atraktivno oranžno barvo pa naredi žafran.

4. Phat Kapharo, Tajska
Gre za tradicionalno tajsko jed iz mletega svinjskega mesa, piščanca in morskih sadežev. Dodano je veliko česna, bazilike, čili, fižol, vse skupaj pa ocvrto in polito z ribjo omako in ščepcem sladkorja.

(Theguardian.com)

5. Burek, Bosna in Hercegovina
Burek je najbolj priljubljena ulična hrana na Balkanu. Vlečeno meso je polnjeno z mletim mesom, špinačo, sirom, zelišči ... Je pa burek originalno iz Turčije. Poleg bureka najbolje paše jogurt ...

6. Sfenj, Maroko
To, kar so rogljčk za Fancoze, je sfenj za Maročan. Gre za gobasto, ocvrto in nesladkano pecivo iz kvašenega testa, ki odlično paše za zajtrk k mleku in maslu.

(Theguardian.com)

7. Walkie-talkie, Južna Afrika
Walkie-talkie je iz piščančjih tac in glav, dodana je gora začimb, koruzna moka, fižol ... Jed je izredno priljubljena, ker je poceni.

(Theguardian.com)

8. Tamales, Mehika
Sarme iz koruznh, ali bananinnh listov polnjene s svinjskim, ali piščančjim mesom z omako, zelenjavo ... Zanimivo je, da je tamales najdemo tudi med ponudbo restavracij "slow food".

9. Red red, Gana
Jed je podobna pasulju, je pikantna z veliko čebule, proteine prispeva fižol, zaradi čilija pa ima izrazito rdeč videz. Red red velja v Gani nacionalno kosilo.

(Theguardian.com)

10. Currywurst, Nemčija
Največja kulinarična znamenitost Nemčije so hrenovkam podobne klobase h katerim najbolje paše gorčična omaka, kečup in pečen krompirček, ali kruh. Recept za pripravo klobas je seveda skrivnost. Še zanimivost: prvi kiosk s hitro hrano s klobasami je leta 1949 v Berlinu postavila Herta Heuwer in sicer na začetku predela mesta, kjer so uradovale prodajalke ljubezni. Kdo bi si mislil, da je s tem odkrila tržno nišo, ki je prerasla v nacionalno posebnost.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani