Interaktivni dodatki:






Datum: 20. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako je nastal najboljši avokado?

5 dejstev o avokadu, ki jih je dobro poznati

1. Poštar "patentiral" avokado
Leta 1930 je na dvorišču poštarja Rudolpha Hassa v La Habra Heights v Kaliforniji zraslo drevo avokada, ki je bilo ravno prav visoko in je dobro obrodilo. Kasneje so se pokazale še druge prednosti in sosedi, ki so si izposodili sadiko, so drevo poimenovali hass. Sprva Hass temu ni posvečal pozornosti, ko pa se je njegovo drevo izkazalo za hvaležno in neobčutljivo, je naredil izjemno potezo: leta 1935 je svoj avokado patentiral in tako je tudi uradno nastala vrsta Hass.

Prelomnica se je zgodila leta 1970, ko so znanstveniki začeli odkrivati zdravilne učinke avokada, danes pa je vrsta hass najbolj razširjena vrsta avokada, saj raste po celem svetu.

2. Avokado je sadje
Usoda avokada je podobna paradižniku in lubenici. Paradižnik je namreč sadje, lubenica zelenjava, kaj pa avokado? Večina ga uporablja kot zelenjavo, v resnici pa je zaradi vsebnosti sadnih kislin (in sladkorja) sadje. Avokado je po strukturi zelo podoben breskvam, mangu, celo granatnemu jabolku in hruškam.

3. Nenavadno drevo
Poraba avokada se zadnje tri leta potroji. Večino pridelajo v srednji in južni Kaliforniji, Mehiki in na Floridi, veliko ga je tudi na Havajih, vendar tam tudi ostane, ker ga pridelajo zgolj za svoje potrebe. Drevo na katerem raste doseže višino 3 do 4 metre, nabira pa se izključno ročno. Najbolj nenavadno je to, da plod nikdar ne dozori na drevesu. Pravzaprav je lahko v nedozorelem stanju na drevesu celih 18 mesecev. Kot bi drevo ustavljalo vse procese staranja. Šele, ko je plod utrgan, se začne proces zorenja, ki pa tudi lahko traja več tednov.

4. Kako hraniti avokado in, kako vemo, kdaj je zrel?
Avokada nikdar ne kupite zrelega. Preveč zrel avokado v notranjosti porjavi in izgubi značilno zeleno barvo. poleg tega zunanji izgled v ničemer ne določa, kako zrel je avokado v notranjosti. Najbolj zanesljiva metoda je, če previdno stisnete njegovo lupino. če se pod pritiskom lupina rahlo pogrezne, je avokado zrel, v trgovini pa kupite samo čvrstega in trdega. Bolje je, da kak dan, ali dva zori pri vas doma, ker boste tako najbolje vedeli, da se še ni začel proces gnitja.

In še nasvet: avokado najlepše zori, če ga daste v papirnato vrečko skupaj z banano in jabolkom. Avokada nikdar ne hranite v hladilniku.

5. Kdaj je pravi čas za avokado?
Avokado cveti februarja, plodovi pa se nabirajo med aprilom in septembrom (glede na podnebje in zemljo kjer rastejo, poznamo 5 obiralnih obdobij).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
avokado
 
Rudolph Hass
 
sadje
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani