Interaktivni dodatki:






Datum: 10. SEP 14 - ZANIMIVOSTI

Kako strupene so mestne fontane?

Ste kdaj pomislili, koliko bacilov, glivic in bakterij se kopiči v mestnih fontanah, v katerih se želimo mimoidoči malo osvežiti?

V Azerbajdžanskem glavnem mestu Baku so naredili inšpekcijski nadzor mestnih fontan. Nič posebnega niso pričakovali, vendar so jih rezultati neprijetno presenetili. Novica o njihovem odkritju je kot požar obkrožila ves svet, a zdi se, da mestne fontane še naprej ostajajo nevarno leglo bakterij.

Dejstvo je, da voda v fontanah večinoma kroži, kar še poslabša sliko kvalitete vode. Že po petih dneh postane voda v zaprtem sistemu tako onesnažena, da je nevarno, če vanjo namočite prst, kaj šele, da bi se z njo osvežili po obrazu, čelu, ali vratu.

Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da se s temi fontanami radi igrajo otroci, tudi matere z dojenčki iščejo primerno osvežitev, dojenčki pa lahko zaradi nedolžne kapljice, ki pristane na njegovih ustih dobi celo črevesnega zajedavca, ali kako hudo trebušno bolezen.

Azerbajdžanske komunalne službe odsvetujejo zadrževanje v bližini fontan, mamicam z dojenčki in malim otrokom pa celo prepovedujejo približevanje na manj kot 40 metrov. Prepoved bo veljala vse dokler ne najdejo ustrezne rešitve. Doslej so bili zadolženi le za odvažanje smeti, po novem pa bodo morali skrbeti tudi za dezinfekcijo.

Kakšna je kvaliteta vode slovenskih fontan?

Uradnih podatkov ni, obstaja le sklep vlade RS Slovenije iz maja 2013, kjer omenjajo portugalsko potezo, ko so zaprli vse fontane s pitno vodo, ostale pa so samo tiste z oporečno.



Kako strupene so mestne fontane?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani