Hrana, ki vas dela debele, čeprav ne redi
 | 
NASVET DNEVA: Tudi ribe v konzervah, razen tune, vsebujejo omega-3 maščobe.

Interaktivni dodatki:






Datum: 14. MAJ 17 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki vas dela debele, čeprav ne redi

Priznajte, da se včasih počutite napihnjene, debele, čeprav tehtnica tega ne pokaže.Pozorni bodite na te štiri vrste hrane od katerih boste imeli velik trebuh ...

Sadje
Čeprav sadje vsebuje obilico hranljivih snovi in je med najbolj priporočljivimi živili, pa vseeno določene vrste napihujejo in dobite velik in napihnjen trebuh. To je večinoma zaradi fruktoze in glukoze. Zato raje več jejte jagodičevje (borovnice, robide, jagode, maline) in citruse (grenivke, oranže). Na drugi strani pa so denimo jabolka, breskve, hruške močno napihujejo, banane pa vam za povrh vsega povzročajo še težave s plini ...

Umetna sladila
Sorbitol, ksilitol, manit so imena samo nekaterih umetnih sladil, ki jih dodajajo gaziranim pijačam (zlasti dietnim), sladkarijam, žvečilnim gumijem ... Če so na vašem jedilniku dietne jedi in ob tem čutite napihnjenost, potem prenehajte s tem, ker to ni dobro za vaš organizem. Raje izbirajte živila, ki so sladkana na podlagi stevie, ali sirupa agave.

Mleko
Mleko v velikih količinah zagotovo ni zdravo (preberite prispevek Je mleko sploh še zdravo?). Če se vam zdi, da ste po mleku tudi napihnjeni, potem imate težave z laktozo. Pri nekaterih so lahko te težave stalne, pri drugih pa se pojavljajo zgolj občasno v kombinaciji še s kakšnim drugim živilom.

Škrob
Škrob pri mnogih povzroča napihnjenost, zato bi se morali tej hrani izogniti. Ker se škrobu ni mogoče v celoti izogniti, izbirajte taka živila, ki imajo manj fruktoze. Škrobna živila imajo namreč veliko fruktana, ki je polimer fruktoze, in ga v občutno manj v krompirju, koruzi, zdrobu ...



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
fruktoza
 
glukoza
 
laktoza
 




Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani