Interaktivni dodatki:






Datum: 24. SEP 21 - ZANIMIVOSTI

Najbolj bedasta dieta, ki deluje: kava in hladen tuš

Predstavljamo vam shujševalno dieto ob kateri se vsi na začetku zgražajo, čez nekaj dni pa spremenijo mnenje

Hit letošnjega poletja med damami v Londonu je dieta 6 tednov do OMB (Six weeks to OMG - oh, my god). OMB je namreč kratica, ki je prišla iz sveta sporočil SMS in pomeni: "oh, moj bog". Taka je namreč prva in druga reakcija ob tej nenavadni dieti. Prva zato, ker le redki verjamejo, da sploh deluje, druga pa zato, ko po nekaj tednih stopijo na tehtnico in ne morejo verjeti rezultatu. Dejstvo je, da dieta temelji na dobrem poznavanju sodobnega tempa življenja.

Avtor diete je Venis A. Fulton, osebni fitnes trener v Londonu. Pravi, da je več let opazoval svoje stranke, jim svetoval in beležil odzive. Nekatere nasvete so upoštevali, drugih ne. Nekatera njegova priporočila so delovala, druga ne. Dieta 6 tednov do OMB ima 6 pravil in je zgolj skupek priporočil, ki preverjeno delujejo, vsak nasvet zase pa deluje neverjeten:

1. Preskočite zajtrk
Čeprav vsi nutricisti, zdravniki, mediji, trgovci in še kdo poudarjajo pomen zajtrka, je število ljudi, ki ga prakticira, zelo majhno. Prav zato Fulton predlaga, da se zaradi tega ne sekirate preveč. Jutro je po njegovem najboljši del dneva za hujšanje, saj takrat telo, ki je ponoči predelalo vso hrano včerajšnjega dne, začne porabljati maščobe, ki bi se jih radi znebili. Drugega vira telo na tešče nima. Fulton celo pravi, da bi morali zjutraj še telovaditi in celo teči v službo, da bi proces porabe odvečne energije celo pospešili (ena od najboljših jutranjih telovadb je seks - več v prispevku Jesti redno po urah in hujšati).

2. Tuširanje s hladno vodo
Jutranje tuširanje s hladno vodo ima tri učinke. Prvi je ta, da vas bo hladna prha dokončno prebudila. Drugi je ta, da se bo prebudil vaš metabolizem (nič ne de, če imate prazen želodec, telo bo že našlo drug vir energije). Ta učinek lahko traja 12 do 15 ur! In tretji, najpomembnejši učinek: telo bo želelo zadržati temperaturo, kar pomeni, da se bo začelo greti in trošiti kalorij ... Torej boste pod hladno prho hujšali.

Na tešče bo učinek še boljši.

Seveda pa nikar ne pretiravajte pod tušem. Voda naj bo med 15 in 20 stopinjami (verjemite, to je povsem vzdržno). Pod tušem pa tudi ne vztrajajte več kot 15 minut, pa tudi manj kot 5 minut ne.

3. Pijte veliko kave
Ni lepšega, kot skodelica močne kave. po jutranji telovadbi, hladnem tušu in teku do službe, je kava nedvomno balzam za vso trpljenje. Upoštevajte, da je pri odraslih ljudeh želodec lahko velim od 600 do 1100 ml in da več kave pomeni, da bo tudi vaš želodec bolj poln. Kava mora biti brez mleka, brez sladkorja in ostalih sladil ter seveda brez piškotkov, smetane in gore drugih dodatkov. Samo tako ne boste izzvali inzulinske reakcije, ki upočasni topljenje maščob.

4. Gibajte se
Po zaužitju kave lahko 20 minut še posedite (ali manj), potem pa je zelo priporočljiva nova porcija telesne aktivnosti. Ni vam spet treba zlesti med rjuhe, dovolj je že sprehod po trgovini. Pomembno je, da se efektivno gibljete najmanj 30 minut. Če boste v tem času sedli v avto, boste ves jutranji trud izničili. Metabolizma, ki ste ga s trudom zagnali, ne smete upočasniti.

5. Trije obroki
Seveda samo s telovadbo, tušem in kavo ne boste zvozili dneva. Vendarle je potrebna tudi hrana. Fulton predlaga 3 obroke, pri čemer je pomembno, da glavne obroke preskočite. Torej: namesto kosila, malica. Namesto večerje malica ... Fulton celo pravi, da nenehno grizljanje nečesa nič ne pomaga. Jejte trikrat in to tako, da je prva malica največja, druga manjša, tretja pa samo tretjino največje. Pole tega zadnji obrok mora biti vsaj 2 uri pred spanjem.

6. Štejte ogljikove hidrate
Ta točka je najtežja, kar vas bo šokiralo, kako majhni morajo biti obroki. Fulton priporoča, da mora vsak obrok vsebovati 50 % proteinov, na dan pa ne smete pojesti več kot 120 gramov ogljikovih hidratov.

Proteini so sestavni del zdrave prehrane in pomagajo pri zmanjševanju apetita. Veliko jih je v perutnini, ribah, jajcih, polnomastnih jogurtih, oreščkih ...

Ko enkrat spoznate, da lahko jeste praktično neomejene količine zelenjave (razen krompirja, koruze, korenja in graha), vam bo malo lažje, a Fulton tudi tu svetuje, da na dan jeste zgolj tri vrste zelenjave. Mešanje po njegovem mnenju ni dobro. Še posebej ne s sadjem, ki ima veliko fruktoze. Fruktoza namreč blokira delovanje hormona leptin, ki možganom sporoča, kdaj ste siti. Če nimate leptina, boste pogosteje lačni, največ pa ga najdete v avokadu, borovnicah, grenivkah, ananasu, slivah, jagodah in paradižniku.

Še to: dieta deluje tudi za moške.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
dieta
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani