Interaktivni dodatki:






Datum: 9. MAJ 23 - ZANIMIVOSTI

Previdno s hrano pečeno na žaru

Ni lepšega, kot na žaru speči kosilo, popiti kozarec vina in lahkotno kramljati s sosedom o vremenu. A to ima tudi slabe lastnosti. Veste katere?

Problem žara je v kalorijah, saj je statistično ugotovljeno, da pojemo 3-krat več energije, če je hrana pečena na žaru, kot sicer. Če ima običajen obrok med 2.093 J (500 kalorij)0 do 2.930 J ( in 700 kalorij), jih ima lahko žar kosilo tudi 7.536 J (1800 kalorij)!

Nedavna študija, ki so jo opravili med ljubitelji žara v deželah Beneluksa, je pokazala, da kar 61 % žar jedcev poje bistveno več, kot bi bilo normalno: ženske v povprečju 8.373 J (2000 kalorij), moški 10.467 J (2500 kalorij). Preostalih 39 % se samo na videz zdi, da se obvladajo pri hrani, saj ni nihče z enim obrokom pojedel manj kot 3.768 J (900 kalorij).

Seveda se za temi zastrašujočimi številkami skriva tudi dejstvo, da obrok vsebuje velike količine pijače in to sladke, kalorične pijače, da piva niti ne omenjamo.

Na prvi pogled bi bil logičen zaključek, da se ljudje poleti redimo, kar je sicer res, vendar se tudi več gibljemo, kot denimo pozimi, kar se pri večini kompenzira, 11 % pa jih vsako leto tarna, da so jeseni težji, kot pomladi.

Kaj pa dobre plati žara?

Če bi veljali samo gornji podatki, bi verjetno pametnejše države od naše že davno uvedle dodatne davke na žar. Žar pojedine so običajno na prostem, kar pomeni, da si ljudje naberejo vitamina D in E. Žar kosila običajno vsebujejo veliko zelenjave, letos je bilo še posebej moderno sadje (Sadje na žaru). Na koncu pa še najpomembnejši podatek: običajno kosilo traja 13 minut, žar kosilo pa skoraj 2 uri. Žar hrano jemo veliko počasneje.

Torej: če bi se znali brzdati glede količin, bi bilo zelo priporočljivo žar vklopiti tudi ob bolj mrzlih dneh.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani