Interaktivni dodatki:






Datum: 29. AVG 14 - DOBRO JE VEDETI

V ponedeljek stop za sesalnike nad 1600 W

S 1. septembrom 2014 EU prepoveduje uvoz in proizvodnjo sesalnikov z močjo več kot 1600 W - Upravičeno?

Ali ste vedeli, da je nazivna moč povprečnega sesalnika v Evropi 1800 W, da sodijo med najglasnejše gospodinjske aparate, ki za nameček še najbolj onesnažujejo okolje? Da sesalnik dvgine smet in jo po cevi vsesa v zbirno vrečko, je dovolj že 200 W, vse ostalo so le marketinške ukane.

Po projektu zamenjave varčnih sijalk, so se v EU očitno lotili novega podviga. Razvoj sodobnih sesalnikov že nekaj časa pljuje v zgrešeno smer, raste pa le nazivna moč, poraba elektrike, in seveda cena. Učinka pa ni. Proizvajalci bi morali iskati priložnosti v inovativnejših sesalnih sistemih, večina sesalnikov je še vedno na kablu (kako tudi ne, ko pa potrebujejo moč, kot žaga za les), največji problem pa so mikro delci, ki jih na zadnji strani prostodušno spuščamo nazaj v prostor - čemu potem sploh sesanje?

Mnoge evropske organizacije za varstvo potrošnikov pa opozarjajo na še en problem. Vsako leto se na smetiščih znajde 126 milijonov sesalnih vrečk z umazanijo in filtri.

EU pa se ne bo ustavila samo pri tem ukrepu. Od naslednjega tedna bodo modeli sesalnikov s 1600 W na voljo samo do odprodaje zalog (podobno, kot je bilo s sijalkami), po 1. septembru 2017 pa bo najvišja dovoljena moč 900 W. Mnogi zato že napovedujejo, da bo prodaja močnejših sesalnikov narasla, še posebej, ker proizvajalci nimajo modelov, ki bi bili kos sodobnim izzivom. Še več, namesto da bi se prilagodili, so želeli po sodni poti izsiliti zamrznitev ukrepa, a jim ni uspelo. Pravijo, da se bo z nižjo močjo podaljšal čas sesanja in bo prihranek pri energiji ničen. Prav tako pravijo, da bodo sesalniki dražji, ker bodo morali več sredstev vlagati v iskanje drugačnih sistemov čiščenja ...

Na koncu moramo omeniti še, da področje sesalnikov doslej še ni bilo regulirano, zato pa imamo drage, potratne sesalnike, ki dvigajo več prahu, kot ga poberejo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani