Interaktivni dodatki:






Datum: 31. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako veste, da vam primanjkuje magnezija

Magnezij je eden ključnih elementov za pravilno delovanje srca, možganov, mišic ... Kako pa veste, kdaj ga imate premalo?

Zvonenje v ušesih
Pisk v ušesih, občasno slabši sluh, se vam morda zgodi, da slišite lasten utrip srca? Vse to so znaki, ki se pojavijo ob pomanjkanju magnezija. Sprva se to pojavi občasno in za kratek čas, če pa se pomanjkanje nadaljuje, pa lahko v skrajnem primeru tudi oglušite.

Krči v nogah in zatečeni gležnji
Zatečene noge so simptomi, ki se pojavljajo ob mnogih boleznih, če pa jih spremljajo še krči v mišicah, je to skoraj zagotovo zaradi magnezija. Magnezijevi krči se pojavljajo tudi med spanjem.

Močen utrip srca
Močno bitje srca, pritisk v prsih in nelagodno počutje so tudi znaki pomanjkanja magnezija. Srčna aritmija se lahko spremeni celo v možgansko, ali srčno kap.

Ledvični, žolčni kamni
Mnogi mislijo, da kamni nastanejo samo zaradi preveč kalcija, eden od vzrokov pa je tudi pomanjkanje magnezija. Magnezij namreč preprečuje nastanek kamnov, lahko jih celo raztopi.

Kje najti magnezij?

Največ magnezija ima zelena listnata zelenjava. Na drugem mestu so mandlji, indijski oreščki, arašidi, orehi ... Med ribami imajo postrvi največ magnezija, med stročnicami pa leča, fižol čičerika, grah in bob. Od sadja so priporočljivi avokado, banane, fige, suhe slive, rozine. Na koncu pa ne smemo pozabiti na mlečne izdelke in seveda temno čokolado.

Za konec pa še nasvet: tudi preveč magnezija lahko škodi, pa zato nobeno pretiravanje ni dobro. Poleg tega je optimalna količina odvisna od vrste dejavnikov (starosti, spola, višine, teže, konzumiranja alkohola ...). Tako denimo je otrokom dovolj 170 miligramov, moškim pa 350 miligramov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
magnezij
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani