Interaktivni dodatki:






Datum: 6. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Kakšno škodo vsako poletje naredijo japonke?

Japonke, flip-lops in flatforme so priljubljena poletna obuvala, ki pa lahko povzročijo precej nenavadne posledice na stopalu

Japonke so že vrsto let priljubljena poletna obuvala, v zadnjem času pa so moderni še tako imenovani flatforme, ki imajo debelo in tudi visoko peto. Pri vseh obuvalih ima noga precej prostora, so zračna, udobna, a nevarna za nošnjo. Zakaj?

Problem poletnih čevljev je, da se vsa teža prenese na sprednji del stopala. Ker pa ta obuvala na nogi visijo zgolj z nekaj trakovi, ljudje prednje prste nekoliko privzdignemo, da nam obuvalo ne pade iz nog in pri tem na nenaraven način deformiramo stopalo s čimer obremenimo kosti, ki niso vajene takšnih obremenitev.

Ortopedi opozarjajo, da se noga v 3 tednih lahko tako deformira, da lahko nastanejo manjše, ali večje težave. Poleg bolečin v stopalih in podplutb se lahko pojavijo tudi bolečine v hrbtenici, vratu, celo glavoboli. Še najmanj kar bo, boste imeli težave z jesensko obutvijo, ki vam je bila lani kot ulita na nogo, letos pa boste imeli kak žulj več.

Ali bi se težavam s poletnimi obuvali lahko ognili?

Ortopedi pravijo, da je za stopalo pomembno, da je čevelj pritrjen na nogo po vsej dolžini - spredaj držijo trakovi, pa tudi peta mora biti dobro pritrjena. V takem primeru lahko normalno stopamo in ne podrsavamo z privzdignjenimi prsti. Poleg tega je pomembno, da je korak sproščen in tudi primerno dolg. Nekdo je nekoč dejal, da smo v japonkah videti, kot bi šli na gala večerjo, uporabili najboljši makeup, potem pa ves večer delali grimase in se pačili.

Noga je pač taki del telesa, ki potrebuje trdnejšo oporo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani