Zakaj imamo ljudje radi ojačevalnike okusov?
 | 
NASVET DNEVA: Po močno začinjeni hrani se spahuje.



Interaktivni dodatki:






Datum: 11. AVG 14 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj imamo ljudje radi ojačevalnike okusov?

Vsi po malem postajamo Kitajci - nekoč si je to želela politika, danes pa multinacionalke, ki bogatijo s pripravljeno hrano. Vse zaradi ojačevalnikov okusov, ki delajo v službi oblasti in denarja.

Po drugi svetovni vojni je Kitajska partijska oblast razmišljala, kako nahraniti milijardo ljudi in so sprejeli "zakon" o obvezni uporabi ojačevalnikov okusov. Tako so navidezno nasitili ljudi, hkrati pa manj okusno hrano naredili prebavljivo. Še posebej se je ta metoda razvila, ko so dodali instant okus po mesu.

Tako je nastala sodobna različica hitre kitajske hrane, ki pri mnogih povzroča glavobole, bolečine v trebuhu, napade astme, razdražljivost, nervozo, dezorientacijo, celo do težav s srcem lahko pride. Vse to zaradi ojačevalnikov, ki se skrivajo v sojinih omakah, orientalskih začimbah in celo v zelenjavi in mesu (mislite, da bi bili zamrznjeni izdelki brez "pomagačev" več let videti tako neoporečni, brezhibni).

A da ne bomo krivični samo do azijskih političnih gurmanskih strategov, ki so bili prisiljeni poiskati rešitev zamnožice, pa ojačevalnikov glede na evropske razmere ne bi potrebovali. Kljub vsemu so se pri nas razbohotile juhe iz vrečke, največji "zločini" pa se dogajajo pri jušnih kockah, Vegeti in podobnih začimbah (mnogi jim pravijo peti okus - slano, sladko, kislo, grenko in ojačano). Povsem nepotrebno je, da naravni zelenjavni juhi dodamo kopico (nezdravih) dodatkov!

Ker se vedno več ljudi zaveda škodljivosti ojačevalnikov, se po svetu že pojavljajo restavracije, ki imajo na vhodu napisano "NO MSG" (za to kratico se skriva mononatrijev glutimat), pomeni pa, da ne uporabljajo industrijsko pridelane in predelane hrane. Prav tako lahko "NO MSG" najdete tudi na nekaterih proizvodih, pri njih pa pomeni, da ne vsebujejo glutimatov, hidrogeniziranih rastlinskih maščob oziroma trans-maščob, ne vsebujejo pretiranih količin soli, da bi prikrili dejanski okus ... Kljub vsemu pa vsebujejo slabe ogljikove hidrate, ki vas za kratek čas nasitijo, potem pa še povečajo občutek lakote (testi so pokazali, da hrana z ojačevalniki daje občutek sitosti samo 12 minut!).

In da, tudi juhe v vrečkah imajo po novem oznako "NO MSG".

Za konec še nekaj ... Če se vam zdi, da današnje sadje in zelenjava nimata več takega okusa, kot nekoč, imate lahko velik problem. Vaš okus so že načeli ojačevalniki.



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
juhe
 
glutimati
 
NO MSG
 
ojačevalniki
 







Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani