Interaktivni dodatki:






Datum: 4. AVG 14 - DOBRO JE VEDETI

Kaj morate vedeti o eboli

Virus, ki je povzročil smrt že skoraj 800 ljudi, se lahko hitro razširi po celem svetu, a zdravila zanj nimamo - Največja napaka sta panika in neznanje

Najprej morate vedeti: z ebolo se ni mogoče okužiti po zraku, se pa lahko z neposrednim stikom z okuženim. Ebola se širi tudi iz živali na človeka, okužite pa se lahko tudi s predmeti, ki so bili v stiku z okuženim. Virus lahko celo do tri tedne brez težav preživi tudi zunaj človeka, vendar le pri sobni temperaturi. Jesensko in zimsko vreme virusu ne ustreza. Je pa dovolj, da v telo pride samo en virus in že lahko začne svoj morilski pohod.

Virus ebole se vgnezdi v celice, problematičen pa je njegov izloček. Gre za ebolavirus glikoprotein, ki uničuje sosednje celice, kar povzroča notranje krvavitve in procese, ki so podobne, kot bi se notranji organi utekočinili. Problem je tudi, da virus onemogoči imunski sistem, zato večina ljudi običajno umre zaradi kakšne povsem nedolžne bolezni. Umrljivost je 90 %, medicina pa ne ve, kaj so razlogi, da nekatere virus sploh ne napade. Raziskovalci govorijo, da ebola napade samo tiste celice, ki imajo posebno oznako, zakaj pa celice drugih te oznake nimajo, ni znano.

Simptomi okužbe z ebolo so podobni tistim pri gripi. V naslednji fazi začne oboleli krvaveti iz oči in ušes, na neobičajnih mestih se pojavijo modrice, krvni pritisk upade, bolezen pa spremlja bruhanje in driska.


Farmacevti trenutno iščejo način, kako okrepiti imunski sistem, ki je edini sposoben se upreti nevarnemu virusu. Seveda bi bilo enostavneje preprečiti okužbo (preventivno cepljenje), vendar smo še zelo daleč učinkovitemu zdravilu. Še posebej, ker namreč ni vseeno, ali se okužite od nekoga, ki je okužen v začetni fazi, ali pa je pri njemu bolezen že napredovala. Ebola virus je namreč zelo prilagodljiv in z vsako okužbo bolj trdovraten.

Mnogi infektologi pomirjajo, da tokraten izbruh bolezni ni nič neobičajnega, ker se podobne epidemije pojavljajo vsakih nekaj let. Opozarjajo pa, da nosilec oziroma vir okužbe še vedno ni znan. To dokazuje, kako malo vemo o virusu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani