Interaktivni dodatki:






Datum: 12. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Razlika med energijo in elektroliti

Ste se kdaj vprašali, kakšna je razlika med energijskimi pijačami in elektroliti?

Začnimo s statistiko ... Leta 2003 je bil tržni delež energijskih pijač 16 %, leta 2008 35 %, leta 2013 pa že 50 %. Statistika med mladimi kaže na še večjo priljubljenost teh pijač, saj že več kot 80 % ameriških študentov na teden popije najmanj eno energijsko pijačo. Zdi se, kot da so energijske pijače dobesedno dobila krila!

K sreči pa stvar (še?) ni zaskrbljujoča, ker očitno tudi analitiki ne razlikujejo med energijskimi napitki in napitki za športnike. V prvem primeru gre za "energijo", pri slednjih pa za elektrolite za hitrejšo regeneracijo in snovi, ki preprečujejo dehidracijo.

Zavedati se moramo, da je problem energijskih pijač v kofeinu, saj pločevinka vsebuje med 80 in 150 mg kofeina (za primerjavo: skodelica kave ima od 60 do 120 mg, kokakola pa 65 mg kofeina). Ker je kofein razmeroma dobro raziskan, pločevinka energijske pijače na dan s tega vidika ni sporna. Večja neznanka so ostale sestavine (taurin, ki ga v bolnicah dajejo srčnim bolnikom, in guarana, ki so jo žvečila že prastara indijanska plemena).


Na drugi strani je dokazano, da pijače za športnike, če jih popijete približno eno uro pred športno aktivnostjo, močno prispevajo k boljši koncentraciji, vzdržljivosti in dajejo tudi do 20 % več moči. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 celo priporočila pitje športnih pijač in sicer 4 ure pred fizičnimi aktivnostmi in sicer vsakih 15 do 20 minut po 150 do 250 ml. Da bi se izognili dehidraciji, je potrebno popiti 1,5 litra te pijače za vsak izgubljen kilogram telesne mase, kar je pri rekreativnih športnikih zelo veliko.

Ob upoštevanju gornjih podatkov se statistična slika močno spremeni. Med energijskimi pijačami z 72 % še vedno prednjačijo napitki za športnike, ki so predvsem bogati z elektroliti, energijske pijače s taurinom, ali drugimi poživili, pa še vedno niso tako zastopane, kot se morda zdi iz medijev.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
pijače
 
taurin
 
guarana
 
coca-cola
 
kofein
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani