Interaktivni dodatki:






Datum: 29. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako za polovico zmanjšati izdatke za hrano?

Raziskava v Franciji je pokazala, da lahko prihranite do dve plači na leto, če se držite spodnjih nasvetov ...

Hrana postaja vse večji izdatek, ki pa ga lahko z nekaj discipline vsaj ublažite, držite v mejah začrtanega in celo zmanjšate. Povprečna 4-članska družina namreč za hrano na mesec porabi 500 evrov, so pa meseci (december in april zaradi velike noči in začetka žar sezone), ko so izdatki tudi za 70 % višji.

1. Kupujte samo ob zunanjih stenah trgovine
Ste bili kdaj pozorni, da so hladilniki, police s kruhom, sadjem in ostalimi hitro pokvarljivimi živili vedno ob zunanjih stenah? Jasno! Razlog je povsem logistične narave. Si predstavljate, da bi morali sadje vsakič voziti na sredo trgovine?! In še nekaj: če kupujete tam, kjer se živila pogosteje menjujejo, kupujete tudi bolj sveža in zdrava živila.

2. V trgovino samo z nakupovalnim listkom
Nikar si ne zatiskajte oči, da nakupovalnega listka ne potrebujete, ker imate vse v glavi. ni res! Bistvo nakupovalnega listka ni v tem, koliko si lahko zapomnite, pač pa v samodisciplini. Če je listek v vaši glavi, se bo v košarici hitro našlo še kaj, kar niste planirali.

3. Vedno nakupujte sami
Kadar greste v shoping za zabavo, je družba seveda dobrodošla, kadar pa nakupujete zato, da bi napolnili družinski hladilnik, pa to vedno naredite sami. Še misliti si ne morete, koliko lahko prihranite samo s tem ukrepom.

4. Nikar v trgovino takoj po službi
Največja napaka sodobnih urbanih družin je, da večina leti v trgovino takoj po službi. Narobe! Pa veste zakaj? Zato, ker ste takrat večinoma utrujeni in lačni, kar pomeni, da imate toliko šibkih točk, v trgovini pa toliko prijetnih stvari za pocartljat ... Zato: najprej domov, v miru se najejte, sestavite nakupovalni listek in šele potem v trgovino.


5. Ne nakupujte na zalogo
Kaj je bolje: nakupovanje enkrat na teden, ali sproti? Analize kažejo, da tisti, ki delajo tedenske nakupe, zavržejo 23 % več hrane, kot tisti, ki kupujejo vsak dan. Pa ne samo to! Tisti, ki kupujejo tedensko, so v povprečju za 9 kilogramov težji. Ali to pomeni, da enkratno nakupovanje redi? Posredno da, resnica pa je taka, da tisti, ki kupujejo sproti, kupujejo več sveže hrane.

6. Akcije niso vedno najugodnejše
Trgovci so izjemno iznajdljivi in vedo, da če na nek izdelek napišejo 40 % popusta, da boste težko preverili, ali je znižana cena res najnižja. Pogosto se namreč izkaže, da so akcijske cene celo višje, kot pri drugih trgovcih, kjer teh akcij nimajo. V Franciji se je izkazalo, da kar 70 % akcij sploh ni bilo tako ugodnih, ko so jih reklamirali.

7. Nakupujte s slušalkami in poskušajte udarno, hitro glasbo
Večina trgovcev predvaja pomirjujočo glasbo, da bi ustvarili prijeten ambient. Če boste nakupovali s slušalkami in poslušali udarno glasbo s hitrim tempom, boste dokazano pol manj časa v trgovini, kupili pa boste za četrtino manj. Seveda, preden sedete v avto, pa si le snemite slušalke in si privoščite nekaj pomirjujočih tonov.

8. Izogibajte se vikendov
Ponedeljki in torki so najprimernejši dnevi za nakupovanje. Takrat je v trgovinah najmanj gneče, pa tudi veliko živil je svežih. Ob vikendih je stanje povsem nasprotno, nakupovalno mrzlico pa je celo čutiti v zraku, zato se boste težko zadržali, da vaš voziček ni tako poln, kot so drugi.

9. kupujte čim dlje od doma
Najslabše je, če kupujete v trgovini, kjer kupujejo vaši sosedje, ali sodelavci. Nehote boste pogledali, kaj imajo oni v vozičku in tu se zgodba o varčevanju konča. Za vas in za njih. Človeška nečimernost je pač taka, da si vsak želi imeti več od soseda.

10. Sodelujte v nagradnih igrah
Naj se sliši še tako nenavadno, a nagradne igre so na dolgi rok izplačajo, četudi ste rojeni pod nesrečno zvezdo. Kar 80 % potrošnikov v Franciji je v zadnjih 5 letih že dobilo kakšno nagrado. Mnogim se je to zelo izplačalo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani