Interaktivni dodatki:






Datum: 28. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Katera solata je najbolj zdrava?

Ni res, da je vsaka zelenjava isto zdrava. Preverite, katere vrste so samo iz vode, katere pa dejansko vsebujejo hranljive snovi.

Čeprav preveč zelenjave ni še nikomur škodilo, pa so vendarle razlike med solatami. Objavljamo kratek opis posameznih vrst, za vse pa velja, da so najboljše s čim manj dodatki. Seveda pa vedno lahko dodate proteine (sir tofu, jajca), zdrave maščobe (avokado, oreščki in semena), za preliv pa uporabljajte izključno kvalitetna hladno stisnjena olja.

Ledenka
Ledenka ne nudi veliko hranljivih snovi. Ima zelo malo energije (skodelica ledenke ima samo 33 J (8 kalorij), kar je malo v primerjavi z rukolo, ki jih ima 28, kel pa 33), na prebavni trakt pa deluje nevtralno. Vendarle je večino ledenke predstavlja voda.


Rukula
Rukula je bogata z vitaminom A ter blagodejno vpliva na delovanje možganov in sklepov. Prav tako je bogata z železom in je priporočljiva predvsem športnikom in pred velikimi napori, ker železo pomaga krvnim celicam, da prenesejo več kisika do mišic. Najbolje je rukolo jesti samo s kvalitetnim olivnim oljem in potresenim parmezanom.

Rimska solata
Običajni zeleni solati pogosto rečejo tudi rimska solata, ker je bila zelo priljubljena jed med Rimljani, zlasti, ko so imeli velike pojedine. Ima veliko vitaminov K, C in A, krepi imunski sistem, najboljša pa je z olivnim oljem, mlado čebulo, zeleno papriko, dodate pa lahko tudi feta sir.


Špinača
Špinača je vendarle bogat vir železa, mangana in obilice antioksidantov. Špinača je obvezna hrana za nosečnice in tudi za otroke, priporočljiva pa je tudi za starejše. Dobro jo je jesti v vseh oblikah - kot solata in tudi, kot omaka.

Ohrovt
Ohrovt, tudi brstični, je po hranljivih snoveh zmagovalec med solatami. Ima veliko kalcija, kalija, železa, mangana, ima veliko vitaminov A in C ... Najboljši pa je prelit z naravnim jogurtom in s čim manj dodatki.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
solata
 
špinača
 
rukula
 
kel
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani