Interaktivni dodatki:






Datum: 25. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Ali je hrana v konzervah zdrava? V določenih primerih da, v določenih ne. Ali je zmrznjena hrana zdrava? V določenih da, v določenih ne ... Vsekakor pa so konzerve hrana, ki razdvaja.

Najprej moramo razlikovati med industrijsko predelano in industrijsko shranjeno hrano. Predelana hrana je problematična, ker nikdar ne vemo, kakšne sestavine je proizvajalec uporabil, da ohrani barvo, vonj, okus, obliko ... Predelane hrane se vsekakor izogibajte.

Kako pa je z industrijsko shranjeno hrano (vložena zelenjava, hrana v konzervah)? Tu pa odgovor ni preprost. Pa ne zato, ker bi bila konzervirana hrana tako slaba, pač pa, ker sveža hrana izgublja hranilne vrednosti (poglejte članek "Jabolko na dan odžene zdravnika vstran" ne velja več, kjer pišemo o sledovih 15 pesticidov, ki so jih našli v jabolkih).

Zato objavljamo tri mite o konzervah o katerih bi veljalo več spregovoriti.


Mit 1: zmrznjena in konzervirana hrana ni kvalitetna
Ali ste vedeli, da fizični in kemijski postopki pasterizacije uničijo v sadju in zelenjavi mikroorganizme, ki so škodljivi za naše zdravje. Zakaj mislite, da je pri mnogih bolnišničnih dietah sveže sadje prepovedano, sadje v kompotu pa ne? Poleg tega zmrznjeno sadje in zelenjava ohranijo vitamine in minerale, celo vitamin C se ohrani, ki je izredno toplotno občutljiv, pa je zato zmrznjena hrana pozimi celo priporočljiva. Bolj kot sveža, ki je prepojena s kemikalijami, ki ohranjajo zelenjavo na trgovskih policah svežo in privlačno.

Mit 2: Hrana v konzervah ima manj hranilih sestavin
če še niste vedeli, se za konzerve in vloženo zelenjavo uporabijo najlepši plodovi, ki so na vrhuncu svoje zrelosti. Drugače ne gre. Predstavljajte si kisle kumare, ki ne bi bile zrele, morda celo gnile ... Manj kvalitetni plodovi gredo v jogurte, razne namaze, v drugo predelano hrano ... Poleg tega gre zelenjava v konzerve običajno samo nekaj ur po nabiranju, ko imajo plodovi še vitamine in vlaknine, ki s časom izplahnijo. V času, ko je sezonsko sadje zrelo (tako kot sedaj jagode), je zagotovo bolje jesti sveže (še posebej, če poznate poreklo). V mesecih, ko pa sezonskega sadja ni, pa so konzerve zelo dober nadomestek za prave.


Mit 3: Sveže je vedno boljše
Jabolka v slovenskih trgovinah imajo sledove 13 pesticidov. Še bolj zaskrbljujoča je hrana, ki nima nobenega pesticida. Pa veste zakaj? Zato, ker je tudi na našem trgu vedno več hrane pridelane iz gensko spremenjenih semen (več o škodljivosti hrane GSO preberite v tem članku). Ali ste vedeli, da obstajajo semena koruze, ki zorijo samo enkrat, ne potrebujejo pa nobenega škropiva? Vsi pesticidi in herbicidi so sprogramirani v DNK koruze. Celo o gensko spremenjenih vitaminih se že govori (zelo poučen članek je Iztrebljanje neuporabnih jedcev?) in zelo bi morali biti zaskrbljeni, kaj vse nas še čaka. Znanost ne pozna meja, prihodnost pa je večja od preteklosti.

Namesto zaključka ... Današnja sveža hrana je še vedno večinoma boljša od konzervirane in zmrznjene. Sicer je bila pred 10 leti ta razlika večja, čez 10 let pa se nam lahko zgodi, da je res ne bo več.

Danes je še čas, da nekaj ukrenemo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
konzerve
 
zmrznjena hrana
 
GSO
 
pesticidi
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani