Interaktivni dodatki:






Datum: 25. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Vitamini, ki jih mečete v stran, pa tega ne veste

Pogosto ne vemo, da je v lupini sadja, ali zunanjih listih zelenjave več hranljivih snovi, kot v sredici. Razkrivamo vam nekaj presenetljivih zablod!

Če imate domače sadje in zelenjavo, potem so spodnji nasveti kot nalašč za vas. V nasprotnem pa si zapomnite, da je lupina edini varovalni ščit pred pesticidi in herbicidi, zato niti ne eksperimentirajte z okušanjem lupine.

No, pa začnimo ...

Lupina čebule
Lupina rdeče, ali bele čebule je izredno bogata s kvercetinom, rastlinskim flavonidom, ki je izredno močan antioksidant, antihistamin in deluje blagodejno na vse vrste vnetij. Seveda pa zunanje lupine ne morete postreči, ker za jest pa te lupine niso udobne, in jih pred serviranjem jedi odstranite iz krožnika. Vitamini se bodo med kuhanjem in tudi potem, ko juha malo postoji, izločili iz lupine.


Listi brokolija in cvetače
Listi brokolija in cvetače vsebujejo karetenoide, ki so v resnici rastlinski pigment, v našem telesu pa povzročajo procese, ki generirajo vitamin A. Karetenoide pogosto uporabljajo pri zdravljenju raka, zato liste brokolija in cvetače kuhajte na enak način, kot plodove same.

Listi zelene
Zeleno dodajamo juhi, tudi solatam, omakam. Brez skrbi poleg stebla dodajte tudi liste, ki imajo 5-krat več kalcija, magnezija, vitamina C, poleg tega so listi bogati še z antioksidanti, fenoli in drugimi hranljivimi snovmi. Brez skrbi liste zelene kuhajte na enak način, kot stebla.

Stebla blitve
Blitva je pravi mali zaklad antioksidantov. Najbolje je, če jo pripravljate na način, kot šparglje (kuhano, ali dušeno).


Lupina kivija
Najbolj presenetljiv podatek je, da ima lupina kivija (da, to je tisti poraščen del okoli sadeža) 3-krat več antioksidantov in antialergenikov, kot sočna sredica. Brez skrbi prihodnjič iz kivija izrežite oleseneli del pri peclju, potem pa kivi z lupino vred dajte v mešalnik ... Še vedeli ne boste, da je lupina zraven.

Lupina mlone
Tudi lupina melone je užitna. Ima veliko citrulinov, aminokislin, ki izboljšujejo prekrvavitev in širijo žile. Pazite le, da je lupina oziroma sadež bil vzgojen na ekološki način.


Citrusi
Pri večini citrusih (oranže, mandarine, limone) je lupina najbogatejši del sadeža. Lupina je bogata z minatimon C, ima veliko vlaknin, krepi pa imunski sistem, znižuje pritisk ... Če imate res ekološko pridelano sadje z neoporečno lupino, naslednjič dajte v mešalnik kar celo sadje. Telo vam bo hvaležno.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
vitamini
 
sadje
 
hrana
 
kivi
 
oranža
 
čebula
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani