Interaktivni dodatki:






Datum: 26. MAJ 14 - RECEPTI

Beljakovinski kruh iz semen

Vse sestavine, ki bi jih naj zaužili za dober izdaten zajtrk v enem kosu kruha.

Sestavine:

  • 250 g skute
  • 3 jajca
  • 70 g mletih mandljev
  • 70 g mletih lanenih semen
  • 3 žlice sončničnih semen
  • žlička začimb za kruh (kumina, janež, koriander, koper)
  • žlička sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 3 žlice bučnih semen
  • žlica sezama
  • žlica psiliuma (lahko ga izpustite ali nadomestite z žitnimi otrobi, a ti vsebujejo gluten)
  • žlička morske soli
Priprava:

V prvi posodi zmešamo jajca in skuto. V drugi posodi zmešamo mlete mandlje, lanena semena, sončnična semena (lahko jih zmeljemo ali z nožem nasekljamo ali pa pustimo cela - odvisno, kaj imamo v kruhu raje). Enako naredimo z bučnimi semeni. Začimbe za kruh zmeljemo v mlinčku za kavo, dodamo k ostalim semenom. Dodamo še sol in vse suhe sestavine ter vmešamo v prvo posodo k jajcem in skuti. Pustimo počivati 5 minut, da se sestavine prepojijo.
Nato maso vlijemo v 25 cm dolg model za kruh, ki smo ga obložili s peki papirjem. Če imamo daljšega naredimo maso iz dvojnih količin.

Pečemo 80 minut na 150 stopinjah Celzija.

Nasvet: pred peko kruh posujemo s sezamom ali z različnimi celimi semeni, ki smo jih uporabili v kruhu. Preden ga postrežemo, ga dobro ohladimo in kasneje hranimo v hladilniku.

Še o psiliumu ali indijsksem trpotcu: izvira iz Indije, v prehrani pa se uporabljajo predvsem lupine semen (psyllium seed husk), ki so odličen vir topnih in netopnih vlaknin. Ker večini prebivalstva primanjkuje vlaknin v prehrani je lahko dodajanje psiliuma zelo koristno za zdravje. Prednosti, ki jih ima zadostno uživanje vlaknin so:

  • redna in zdrava prebava,
  • znižanje holesterola,
  • zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni,
  • boljše razstrupljanje telesa.
Psilium je živilo, ki v zadnjem času pridobiva na priljubljenosti predvsem med zagovorniki LCHF prehrane, ki izključujejo ogljikove hidrate.



Beljakovinski kruh iz semen


Beljakovinski kruh iz semen
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani