Interaktivni dodatki:






Datum: 17. MAJ 23 - ZANIMIVOSTI

Zakaj je pomembna barva hrane?

Dan je dobro začeti z rdečo barvo in ga končati z vijolično

Barva živil razkriva hranljive snovi, ki jih le-ta vsebujejo. Vitamini, minerali in drugi elementi določajo barvo, zato lahko - če poznate barvno lestvico - že na prvi pogled določite, katera hrana vam ustreza. Razkrivamo osnovne barvne skupine:

Rdeča
Rdeča živila so predvsem dobra za zdravljenje trebušne slinavke in raka na jajčnikih. Ko so 15 tisoč ženskam naročili, naj vsak dan pojedo pol skodelice paradižnikovega soka, se je tveganje za nastanek raka na jajčnikih po samo treh tednih zmanjšal za 50 odstotkov. Podobne učinke so zabeležili tudi z rdečo papriko in jagodami.

Oranžna
Oranžna živila blagodejno vplivajo na želodec in črevesje. Sladek krompir, buče, korenje in pomaranče upočasnijo rast raka dojk. Dovolj je, če oranžna živila jeste samo trikrat na teden.

Rumena
Rumena živila so priporočljiva za požiralnik in tudi pljuča. V to skupino spadajo zlasti agrumi (grenivke, limone, papaja, pa tudi mandarine). Živila imajo veliko vitamina C, močne antioksidante in so bogata s flavonoidi, ki zavirajo rast tumorjev. Rumena živila so priporočljiva za bolezni ust, žrela, želodca in tudi debelega črevesja. Rumena živila razstrupljajo telo, vendar delujejo le, če popijete dvakrat na dan po en deciliter rumenega soka.

Zelena
Zelena živila zdravijo bolezni pljuč, dojk in jajčnikov. Vse vrste solat, ohrovt, brokoli, cvetača in zelje so bogati z glukozinolati in vitaminom K. Zelena živila so tudi primerna za sladkorne bolnike, dobro pa je, da imate vsaj en obrok na dan sestavljen pretežno iz zelenih živil.

Rjava
Gobe, česen, čebula, drobnjak so bogati z antioksidanti in protimikrobnimi sestavinami. Idealno bi bilo, če bi vsaj dvakrat na dan pojedli po tri žličke sesekljane čebule, česna, ali vsaj en obrok z gobami, ki imajo še posebej veliko vitamina D. Rjava živila so dobra za želodec in črevesja.



Zakaj je pomembna barva hrane?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
barva
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani