Interaktivni dodatki:






Datum: 22. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

10 najbolj presenetljivih superživil

Superživila so tista, ki nam dajo veliko energije in ne zamaščujejo in obremenjujejo telesa


Pica
Da, prav ste prebrali! Sir na pici ima veliko beljakovin in kalcija, olje pa absorbira ogljikove hidrate. Če na pico dodamo brokoli in še kakšno svežo zelenjavo, dobimo izredno kvaliteten obrok. Vendar se lahko pica spremeni tudi v past. Dovolj je, če pojeste eno, največ dve rezini. Če se pice prenajeste, se v želodcu vse skupaj spremeni v testno moto in ima povsem nasprotne učinke.

Siri
Vse vrste sirov so zdrave za naše zdravje. Mehki siri imajo manj maščob in so zdravi za kosti in mišice. Trdi siri so dobri za rast las, za lepšo kožo, boljše delovanje notranjih organov. Če se le da, jejte denimo pokovke s sirom, ali čips s sirom. Zgodbam o tem, da imajo siri veliko energije, pa ni treba nasedati. To velja, v kolikor bi se prenajedali s sirom, kar pa je skoraj nemogoče, saj bi ga morali pojesti več kot pol kilograma.

Oreščki
Namesto sladkarij in slanih prigrizkov raje jejte oreščke in semena vseh vrst, saj imajo visoko vsebnost kvalitetnih maščob, vlaknin in beljakovin. Če pojeste četrt skodelice oreščkov, ste dobili dovolj energije za cel dan. Ne pozabite pa, da zlasti arašidi vsebujejo veliko antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe celic, ter preprečujejo srčne napade in druge bolezni.

Kava
Kofein stimulira delovanje možganov, zavira sisteme, ki povzročajo rast tumorjev in cist vseh vrst. Kofein sprošča in blagodejno vpliva na celotno telo. Prav tako pomaga pri izgorevanju maščob, spodbuja živčni sistem in mobilizira maščobne kisline v krvnem obtoku.

Jogurt
Hranljiv in zdrav je samo polnomasten jogurt. Jogurti z zmanjšano maščobo in raznoraznimi dodatki so polni kemije in se jih izogibajte. Polnomastni jogurti namreč vsebujejo prijazne maščobe, ki v telesu delujejo prečiščevalno, hkrati pa nam dajo dovolj energije za delo. Tisto, kar je v jogurtih nevarno, je sladkor, zato jejte samo naravne in nikakor ne sadnih jogurtov.

Arašidovo maslo
Na veliko veselje Američanov se uvršča med superživila tudi arašidovo maslo. V naših krajih ga ne uporabljamo veliko, a že 16 gramov tovrstnega masla (rezina kruha, ali dve) daje dovolj vlaknin in maščob za cel dan. Arašidovo maslo je bogato z vitaminom E, B6, vsebuje kvalitetne maščobe in beljakovine, ima veliko magnezija, kalija. Zelo ugodno vpliva na rast otrok, priporočajo ga nosečnicam in zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen.

Jajčni rumenjak
Mnogi se izogibajo jajcem zaradi holesterola, vendar najnovejše raziskave kažejo, da ni povezave med holesterolom v hrani in holesterolom v našem telesu. Jajčni rumenjak je pravi mali zaklad hranljivih snovi, beljakovin, vitaminom in antioksidantov. Še več! Rumenjak celo vsebuje določene vrste maščob, ki znižujejo raven holesterola.

Rdeče meso
Ni vsako rdeče meso zdravo. Če se je krava pasla na travniku, je njeno meso polno beljakovin, železa, vitaminov B in E, najpomembnejše pa je razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami. Zaradi izrazito pozitivnega razmerja v korist omega-3, je naravno rdeče meso zelo priporočljivo za boj proti raku.

Oljčno olje
Že samo 14 gramov oljčnega olja daje telesu toliko kvalitetnih maščob, da lepšega darila sami sebi ne morete podariti. Oljčno olje dokazano znižuje raven sladkorja v krvnem obtoku, preprečuje srčne napade, pomaga pri obnavljanju celic ... Poskusite pred spanjem pojesti žličko omenjenega olja.

Čokolada
Ali ste vedeli, da čokolada znižuje krvni tlak? Ali ste vedeli, da čokolada preprečuje bolezni srca? Ali ste vedeli, da čokolada znižuje nivo sladkorja v krvi? Ali ste vedeli, da čokolada onemogoča celice za skladiščenje maščob in lahko s čokolado celo hujšate? Seveda to velja samo za temno čokolado (s 70 % kakava ali več). Mlečne, bele in čokolade z dodatki (bogate z mlekom in sladkorjem) so proti temni čokoladi prave bombe strupov!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
superživila
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani