Interaktivni dodatki:






Datum: 1. APR 14 - POJMOVNIK

LCHF

Low Carb High Fat (LCHF) ali "manj ogljikovih hidratov, več maščob" je način prehranjevanja, ki skuša posnemati prehranske navade ljudi iz pradavnine.

Mnogi nutricisti so mnenja, da človekov prebavni trakt ni narejen za način prehranjevanja, kot nam ga narekuje sodoben tempo življenja. V vsej zgodovini človeštva smo namreč ljudje dobivali energijo iz maščob in ne iz ogljikovih hidratov, kot se to dogaja danes. Da so ogljikovi hidrati škodljivi, dokazuje vrsta raziskav, vendar pa je od prehranske industrije odvisno preveč delovnih mest in davkov, da bi se to čez noč spremenilo.

Način prehranjevanja LCHF ni shujševalna dieta. Prav tako ni čudežno zdravilo. Je le sprememba v delovanju telesa. Izkušnje kažejo, da telo v 3 do 4 dneh, ko iz jedilnika črtate ogljikove hidrate, samo preklopi na črpanje energije iz maščobe, zato je pomembno, da ste pri izogibanju ogljikovim hidratom zares dosledni.

LCHF je razmeroma novo področje. Čeprav je več raziskovalcev že pred desetletji govorilo o škodljivosti ogljikovih hidratov, pa je šele knjiga Ideologija in denar v ozadju prehranskih nasvetov švedskih avtorjev Lars-Erika Litsfeldta in Pera Wikholma, ki je izšla leta 2007, razkrila prava ozadja. Avtorja sta objavila nekaj dokumentov v katerih je moč razbrati, da se je današnja prehranska industrija razvila iz (napačnih?) odločitev politike v letih med 1950 in 1960. Takrat je postal sladkor primarni vir energije, o posledicah pa ni razmišljal nihče. Takrat namreč še ni bilo toliko sladkornih bolnikov in srčno-žilnih težav.

Ima pa LCHF tudi nasprotnike. Predelana hrana ima iz vidika racionalne porabe Zemljinih virov vsekakor prednost, še posebej, če se bo človeštvo še naprej tako množilo, kot doslej. Najbogatejši Zemljan Bill Gates, ki ima polovico svojega premoženja v delnicah prehranskih podjetij, se je nekoč vprašal: "Ali naj rešujemo planet, ali človeštvo?"

Med bolj resne pomisleke sodijo tudi znanstveno potrjena dognanja, da prehranjevanje LCHF povečuje holesterol, večja pa so tudi tveganja za infarkt. Švedski znanstveniki, ki so na prehranskem področju med vodilnimi, s statističnimi podatki sicer dokazujejo, da imamo zmotno mnenje o holesterolu (infarkti naj bi se dogajali zaradi nenadnega zmanjšanja holesterola v krvi), a so pri tem zaenkrat osamljeni.

Omeniti pa moramo še tretjo pot, ki prihaja iz Japonske. Gre za prehranjevanje LDL, ki temelji na morskih živalih, sadju, zelenjavi, oreščkih in semenih, zelo malo, ali pa skoraj nič, pa ni živalskih maščob.

Bistvena stvar, ki jo LCHF prinaša v naša življenja, pa ni sama prehrana, pač pa zavedanje, kaj s hrano povzročimo v telesu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani