Interaktivni dodatki:






Datum: 28. APR 17 - ZANIMIVOSTI

7 nasvetov, kako lahko ženske vplivate na moško plodnost

Moška neplodnost postaja velik problem, ki ga večina moških prikriva, čeprav bi lahko sami zase največ storili. In kar ne naredijo moški, lahko ženske.

Težave v spolnosti danes niso redkost. Nastanejo zaradi nezdrave prehrane, stresa, izpostavljenosti nevarnim snovem ... Statistika kaže, da samo 15 % parov uspe zaploditi otroka v manj kot treh mesecih, 55 % to naredijo po enem letu načrtnih aktivnosti, 30 % pa spada v skupino z resnimi težavami. Še leta 1990 je bilo teh parov 17 %, leta 1970 pa 8%. Pri tem je zaskrbljujoča predvsem visoka rast moške neplodnosti.

Če bi se o teh težavah več in bolj odkrito pogovarjali, nekateri znanstveniki menijo, da bi lahko ta problem bistveno zmanjšali. Ne gre namreč samo za neplodnost v mladih letih, pač pa je pravilno delovanje spolnih žlez pomembno tudi v zrelejših letih. Ni naključje, da je rak prostate postal pri moških v zadnjem desetletju najpogostejši rak. Še več! Pri tretjini moških, ki umrejo zaradi drugih vzrokov, pri obdukciji odkrijejo raka prostate, a se teh težav še niso zavedali.

Tudi zato je pomembno, da moški plodnosti namenimo več pozornosti.

1. Cink izboljšuje plodnost
Cink je nujen element za zdravje testisov ter številčnost, obliko in hitrost spermijev. Cink tudi ščiti celice DNK in je zdrav tudi za ženske. Največ ga najdemo v špinači, indijskih oreščkih, kakavu, čokoladi, grahu in šampinjonih.

2. Esencialne maščobne kisline
Gre za nenasičene, za človeško telo nujne maščobne kisline. Mednje spadata denimo linolna kislina (Omega 6) in alfa-linolenska kislina (Omega 3). Omega 3 maščobe najdemo v tunah, sardinah, lososu, postrvih in ostrigah, omega 6 pa v oljih koruze, sončnic, v oljih oljčne repice. Ko so jih leta 1923 odkrili, so jih sprva rekli vitamin F. Vedeti namreč moramo, da so spermiji sestavljeni približno polovico iz maščob in polovico iz beljakovin, zato mora zdrav moški na dan zaužiti od 1 do 2 grama teh maščob.

3. Antioksidanti
Antioksidanti so koristni za veliko bolezni, predvsem pa pomagajo pri prehitrem staranju oziroma obnavljanju celic. Na plodnost tako ugodno vplivajo zlasti antioksidanti, ki jih najdemo v borovnicah, zelenem čaju, paradižniku, orehih, pistaciji, brusnicah in tudi kakavu.

4. Udobno spodnje perilo
Vsak peti moški s težavami v plodnosti ima težave zaradi neudobnih spodnjic. Široke in zračne spodnjice so veliko boljše, kot tesne, ki stiskajo testise in zadržujejo temperaturo. Tako kot možgani pri 43 stopinjah Celzija začno odpovedovati, podobno velja tudi za testise. Poleg tega so raziskave pokazale, da so moški s preveč stisnjenimi testisi razdražljivi, agresivni, imajo pa tudi težave s krvnim obtokom. Pri tem si zapomnite dvoje: testisem bolj paše hladno, kot vroče, zato se izogibajte savnam, poleg tega pa je sedenje z nogami narazen bolj zdravo, kot s prekrižanimi.

5. Izogibajte se plastiki
Plastika povzroča hormonsko neravnotežje, ki vpliva tudi na številčnost spermijev. Zato, moški, ki vam ni vseeno za bodočo družino in seveda tudi za lastno zdravje, ne pijte iz plastenk, ne uporabljajte plastičnih krožnikov, hrane ne shranjujte v plastičnih posodah, tudi plastičnim kozarcem se izogibajte, pa plastičnim zobotrebcem jedilnem priboru, še najbolj pomemben pa je nasvet, da si po tem, ko iz trgovine prinesete težke plastične vrečke, temeljito umijete roke.

6. Nevarne električne naprave
To ne velja samo za moške, pač pa vse ljudi sveta: nikar po žepih ne nosite telefonov, glasbenih predvajalnikov, ali kakršnihkoli naprav na elektriko. Magnetno polje, ki ob tem nastane, je zelo, ampak res zelo škodljivo za vašo plodnost. Če je le mogoče, iz spalnice umaknite vse električne naprave. Tudi budilke.

7. Prehrana in stil življenja
Kajenje zmanjšuje plodnost. Alkohol zmanjšuje plodnost. Plodnost zmanjšuje preveč sladkorja, preveč mastne hrane. Plodnost zmanjšujejo tudi aditivi, proizvodi GMO (gensko spremenjeni proizvodi), industrijsko predelana hrana ... Plodnost zmanjšuje vse, kar ni sveže. In plodnost zmanjšuje prevelika in tudi premajhna solna aktivnost. Za mlajše moške velja 3 do 4 izlivov na teden, pri moških srednjih let pa 5 do 8 na mesec.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
cink
 
plodnost
 
špinača
 
kakav
 
oreščki
 
grah
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani