Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj bolj redi: sadje, kruha ali sladkor?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj bolj redi: sadje, kruha ali sladkor?

Koliko sadja lahko pojemo na dan, da se ne zredimo? Ali smemo jesti kruh, ko pa vemo, da je kruh povsem na vrhu lestvice najbolj redilnih živil? Koliko peciva, tortic, bombonov lahko pojemo, ko pa vemo, da ste to slabo vpliva na naš organizem ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sadje, kruh in sladkor spadajo med najbolj nevarna živila, ki se jih je dobro ogniti. Ker pa vsi niso enaki med sabo, je dobro malo pobliže pogledati, kaj tako nevarnega je v tem, da bomo lažje razumeli procese, ki se dogajajo v našem organizmu in, da se lažje ognemo nevarnostim.

Za sadje vemo, da vsebuje veliko fruktoze. Kruh ima veliko ogljikovih hidratov, še posebej nevaren pa je gluten. Sladkor je nevaren že sam po sebi, ker praktično ni živila, ki ne bi imelo sladkor. Sladkor povzroča veliko nepopravljivih bolezni. Kakorkoli obrnemo, nevarne so vse stvari.



Sladkor

Mnogi proizvajalci dodajajo jedem koruzni sirup (HFCS), ki vsebuje 55 % fruktoze (v določenih primerih še več, ker to daje sirupu izrazito sladek okus, analize pa so pokazale, de telo v vsakem primeru 20 % sladkorja na more predelati in višek sladkorja shrani v jetrih, to pa poleg dejstva, da to redi, povzroča še zamaščenost jeter. Daljša izpostavljenost prevelikim količinam sladkorja je lahko zelo usodna.

Še eno opozorilo: razni nadomestki (agavin sirup, javorjev sirup, kokosov sladkor ...) so sicer bolj zdravi, ne pa povsem. Če želite narediti nekaj dobrega zase in za svoje zdravje, ne iščite zamenjav. To velja tudi za umetna sladila.

Še to ... Ko boste jedli manj sladkorja, bodo učinki vidni šele po 10 dneh, manj sladkorja pa se bo poznalo le, če boste jedli vsaj 22 % manj sladkorja. To pa ni enostavno doseči ...

Sadje

Sadje je zdravo. To nas učijo celo življenje in večinoma to velja. Večinoma zato, ker ima sadje veliko mineralov in vitaminov, izredno zdrave so rastlinske vlaknine, zelo nezdrav pa je sladkor iz sadja. Pa ne zato, ker bi se tak sladkor kopičil v našem telesu, pač pa zato, ker je tak sladkor hrana našim bakterijam in parazitom, ki jih je zaradi tega vedno več in več. Takim bakterijam pravimo krne bakterije, njihov učinek pa je, kot bi vsiljivca hranili v svojem telesu.

Pri sadju moramo upoštevati še, da ima nekatero sadje tudi škrob, kot je to primer pri bananah (in pri veliko sadja, ki ne dozori na drevesu), kar pomeni še več glukoze in se več sladkorja. Največji sovražniki vsakega zdravega obroka so najrazličnejše naprave za izdelavo smutijev, mikserji, sokovniki ...

že res, da je sadje zdravo, a prav enako količino zdravih snovi ima tudi zelenjava. Solata iz paprike , zelja in jabolk je veliko boljša, kot sadna solata z bananami in grozdjem. Razlika je samo v količini sladkorja!

Raziskave kažejo, da prav vsi, ki imajo povišan indeks telesne teže BMI, pojedo več sadja, kot bi ga smeli in imajo zaradi tega presnovne težave, diabetes, artritis ...

Še to ... 2 dcl naravno stisnjenega soka ima 20 gramov sladkorja, v 100 gramih peciva pa najdemo tudi po 36 gramov sladkorja (ne šteje se samo sladkor, ki ste ga dodali po receptu, pač pa tudi sladkor iz sestavin).

Moka

že res, da moka nima sladkorja, ima pa veliko škroba, ki se v našem telesu razgradi na molekule glukoze. Sodobna pšenična mora je tako sestavljana in 25 % amiloze in 75 % amilopektina.

Amiloza bi morala biti prijazna do našega presnovnega sistema, ker gre za težje razgradljive molekule vlaknin, vendar večina konča kot hrana bakterijam v črevesni flori.

Amilopektin je škrob, ki ga razgrajujejo encimi iz sline in sluznice v želodcu, to pa povzroča refluks, težave pri razgradnji drugih živil, predvsem pa hitro vstopa v krvni obtok, zato pospešuje nastajanje inzulina, to pa vrže celoten organizem iz ravnotežja ...

Prav zaradi tega je glikemični indeks belega kruha 75, polnozrnatega 81, koruznih kosmičev (kornfleksov) 81, sladkorja pa 60!

Zaključek: kaj je dobro?

Nutricisti se strinjajo, da lahko na dan pojemo 16 % sadnih kalorija (v resnici Slovenci pojemo med 4 in 5 %, kar je zelo slabo, žal pa je pri otrocih ta odstotek 36 % in več - pretiravanje ni zdravo, kot tudi pomanjkanje ne).

Na dan lahko pojemo do 20 % sladkorja, ki ga dobimo iz kruha in živil z veliko ogljikovimi hidrati.

Prav tako nutricisti svetujejo, da na dan ne pojemo več kot 5 % kalorij iz sladkarij in 5 % kalorij iz mleka in mlečnih proizvodov (vključno s kefirji in jogurti).

Preostanek (54 %) naj bo iz zelenjave.

Ni enostavno!
vkj


Gluten
Kruh
Moka
Sadje
Sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Zdravje, lepota
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
Zdravje, lepota
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Zanimivosti
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Kakšne so koristi vitamina U?
Dobro je vedeti
Kakšne so koristi vitamina U?
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Dobro je vedeti
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Dobro je vedeti
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Zdravje, lepota
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Dobro je vedeti
Kako z domačo hrano zaščitite dihala pred vnetji in boleznimi
Poznate hrano, ki hladi, in hrano, ki greje?
Dobro je vedeti
Poznate hrano, ki hladi, in hrano, ki greje?
Kaj se zgodi, če pijete paradižnikov sok za zajtrk?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete paradižnikov sok za zajtrk?
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
Dobro je vedeti
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Zdravje, lepota
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Zdravje, lepota
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Zdravje, lepota
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Dobro je vedeti
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zanimivosti
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zakaj je dobro jesti koruzo
Zdravje, lepota
Zakaj je dobro jesti koruzo
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko
Zdravje, lepota
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor